Aile konutu üzerinde tasarruf
- Tez No: 466138
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: aile, tasarruf, aile konutu, ortak yaşam, oturma hakkı, family, disposition, family housing, common domestic life, domiciliary right
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Aile kurumunun sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için bu kurum içerisinde yer alan bireylerin, kişisel hak ve yükümlülükleri ile ailenin ortak menfaatlerin kanunlarla etkin bir şekilde korunması gerekmektedir.Bu doğrultuda, Türk kanun koyucusu, yeni 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nu, 22.11.2001 tarihinde kabul edip, 1 Ocak 2002 tarihinde de yürürlüğe koymuştur.Yapılan reformlardan en önemlilerinden birisi de daha önce hukuk düzenlememizde bulunmayan aileyi koruyucu nitelikteki“Aile Konutu”müessesedir. Aile konutu üzerinde hak sahibi olan eşin mülkiyet hakkının, üçüncü kişilerle miras şirketi ilişkisinden ya da paylı bir mülkiyet ilişkisinden doğması mümkündür.Miras şirketinde, kullanım hakkı kendisine bırakılan ve konutu aile konutu olarak özgüleyen eş, diğer maliklerin onayıyla, bu konut üzerinde ailesinin oturma hakkı ile bağdaşmayan hatta aile konutunun kaybı neticesini doğuran bir takım hukuki işlemlere girişebilir.
Özet (Çeviri)
In order to ensure that the family institution can function in a healthy manner, the individuals within this institution must be protected effectively by the laws of their personal rights and obligations and the common interests of the family. In this respect, the Turkish legislator accepted the new Turkish Civil Code No. 4721 on 22.11.2001 and it was enacted on 1, 2002 as well. It is possible that the right of ownership, which is the rightful owner of the family housing, is born by the third person in relation to the inheritance company or a shared ownership relationship. In the inheritance company, a spouse who is entitled to use his / her home and is freely available as a family residence can enter into a number of legal proceedings, which are incompatible with the family's right to residence, even with the approval of other owners.