Görev ve insana yönelik liderlik ile duygusal zeka arasındaki ilişki
The relationship between emotional intelligence and task oriented leadership, people oriented leadership
  1. Tez No: 466221
  2. Yazar: ERHAN OKKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Liderlik, İnsana Yönelik Liderlik, Emotional Intelligence, Leadership, People Oriented Leadership
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Zeka; kavrama, soyut düşünme, problem çözme, bildiklerini yeni durumlara uygulama, akıl yürütme, bellek, geçmiş deneyimlerden kazanılan bilgileri kullanma gibi tüm zihinsel yetilerin toplamıdır. Duygusal zeka, empati kurabilme, doğru algılayabilme, değerlendirme ve duyguları ifade edebilme yeteneği; duyguyu ve duygusal bilgiyi anlama yeteneği ve duygusal ve entelektüel büyümenin geliştirilmesi için duyguları düzenleme yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Liderlik, bir grup insanı, belirli amaçlar etrafında toplayabilme ve bu amaçları gerçekleştirmek için onları etkileyerek harekete geçirme bilgi ve yeteneklerinin toplamıdır. Duygusal zekaya ilişkin yetenekleri açıklayan pek çok kuram ve model olmakla beraber, bu çalışmada Bar-On modeli incelenmiş, farklı yeteneklerle ilişkisi üzerine araştırma deseni oluşturulmuştur. Bu araştırmanın amacı, zeka, duygusal zeka ve modellerini ele alarak, farklı liderlik stillerinin (Göreve yönelik liderlik, İnsana yönelik liderlik) duygusal zeka ile olan ilişkisini incelemektir.
Özet (Çeviri)
Intelligence is consist of comprehension, abstract thinking, problem solving, applying information to new situations, reasoning, memory and using information gained from past experiences. Emotional intelligence is defined as ability for empathy, proper perception, estimation and expression about feelings; the ability to understand emotions and emotional intelligence, and the ability to emotional regulation in terms of either emotional or intellectual growth. Leadership is an ability to recruit a group of people and to influence and achieve them toward specific. Although there are many theories and models on emotional intelligence, Bar-On model was underlined in this study and the research was designed on relationships among other abilities. The purpose of current research is to examine the relationship between leadership styles (Task Oriented Leadership and People Oriented Leadership) and emotional intelligence. Additionally, rest emotional intelligence models are discussed.