Duygusal zeka ve liderlik
Emotional intelligence and leadership
  1. Tez No: 353278
  2. Yazar: KEVSER İŞLİEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR BEYCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu, Zeka, Duygusal Zeka, Liderlik, Emotion, Intelligence, Emotional Intelligence, Leadership
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu araştırmanın amacı okul yöneticilerinin liderlik davranışları ile duygusal zeka düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın evrenini İzmir genelindeki devlet okulları yöneticileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise rastgele örneklem yöntemi ile Konak ve Karşıyaka ilçelerindeki devlet okullarının yöneticileri olarak belirlenmiştir.Araştırmanın modeli genel tarama modeli kabul edilmiştir. Bu araştırmada nicel araştırma yaklaşımı benimsenmiştir. Belirlenen amaca ulaşmak için gerekli olan veriler, Bar-On? un tarafından hazırlanan, Tekin-Acar?ın (2001) çalışmasında Türkçe?ye çevrilen Bar-On EQ Anketi ve Leifer?in hazırladığı Liderlik Anketiyle toplanmıştır. Araştırma 2012-2013 öğretim yılı Şubat ve Mart aylarında Konak ve Karşıyaka ilçelerinde bulunan devlet okullarında görev yapmakta olan 250 okul yöneticisi ile gerçekleştirilmiştir.Araştırmada elde edilen veriler SPSS 19.0 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde sayı, frekans ve yüzdelerden, ikili küme karşılaştırmalarında, t testinden, ikiden çok küme karşılaştırmalarında ise tek yönlü varyans analizinden (ANOVA), iki farklı değişken arasındaki ilişkinin yönü ve şiddetinin bulunmasında ise Pearson Korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırma sonunda yöneticilerin toplam duygusal zeka düzeyleri ile demografik özellikler olan cinsiyet, yaş, eğitim durumu, eğitim alanı, bulunulan kurumda çalışma süresi, denetim alanı ve hizmet içi eğitim faaliyetlerine katılma sıklığı değişkenleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Yöneticilerin toplam duygusal zeka boyutu ile insana yönelik liderlik davranışları arasında anlamlı bir ilişki bulunurken, göreve yönelik liderlik davranışları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Duygusal zekanın kişisel beceriler, kişiler arası beceriler, uyumluluk ve genel ruh durumu boyutları ile insana yönelik liderlik davranışları arasında anlamlı bir ilişki bulunurken, stresle başa çıkma boyutu ile insana yönelik liderlik davranışları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Yöneticilerin uyumluluk, stresle başa çıkma ve genel ruh durumu boyutları ile göreve yönelik liderlik davranışı arasında anlamlı bir ilişki bulunurken, toplam duygusal zeka, kişisel beceriler, kişiler arası beceriler boyutları ile göreve yönelik liderlik davranışları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the relationship between school administrator?s emotional intelligence levels and their leadership behaviors. The population of the study are the school administrators in İzmir. The sample of the study was determined with random sample method among the school administrators in Konak and Karşıyaka. The general screening model was accepted by the research. In the research quantitative approach was adopted. The data were collected by Bar-On EQ questionnaire which was arranged by Bar-On and translated in Tekin-Acar? s (2001) study and Leadership Questionnaire which was arranged by Leifer. This research was conducted with 250 school administrators that charge of the public schools in Konak and Karşıyaka for February and March of 2012- 2013 academic years. Research data have been obtained using SPSS 19.0. The data were analyzed using , numbers, frequencies, and percentages, t t-test in the comparison of two sets; one-way variant analysis (Anova) in the comparison of the sets with a number of more than two, to find the direction and the violence of relationship between two different variable Pearson Correlation analysis. At the end of the research, it is determined that there is no meaningful difference between administrator?s total emotional intelligence level and the demographic characteristics of gender, age, education status, education type, working type, audit field and frequency of joining education. There is meaningful correlation between administrator?s total emotional intelligence level and employee-centered leadership behavior, there is no meaningful relationship between total emotional intelligence and job-centered leadership behavior. There is meaningful correlation between intrapersonal skills, interpersonal skills, adaptability scales, general mood scales and employee-centered leadership behavior. There is no meaningful relationship between stress management and employee-centered leadership behaviour. There is meaningful correlation between adaptability scales, stress management, general mood scales and job-centered leadership behavior. There is no meaningful relationship between total emotional intelligence, intrapersonal skills, interpersonal skills and job-centered leadership behavior.