Ultrason kılavuzluğunda krikotiroid membranın tespitinin doğruluğu ve güvenilirliği
Accuracy and reliability of detection of cricothyroid membrane with ultrason guidance
  1. Tez No: 466376
  2. Yazar: ASLI YELGİN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT AVCİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Krikotiroidotomi, Ultrason, Krikoid Kıkırdak, Havayolu, Manyetik Rezonans, Cricothyroidotomy, Ultrasonography, Cricoid Cartilage, Airway, Magnetic Resonance
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Ultrason Kılavuzluğunda Krikotiroid Membranın Tespitinin Doğruluğu ve Güvenilirliği Amaç: Çalışmamızın amacı çeşitli nedenlerle acil serviste entübe edilmesi mümkün olmayan obez, kısa ve kalın boyun hastalarda krikotiroid membranın, ultrason kılavuzluğunda tespitinin doğruluk ve uygulanabilirliğinin araştırılmasıdır. Gereç ve yöntemler: Çalışmamız 48 adet sağlıklı gönüllü birey üzerinde yapılmıştır. Ultrasonla Krikotiroid membranın midline' ı tespit edilerek işaretlenmiştir. İşaretlenen bölgeye E vitamini kapsülü yerleştirilip boyun MR' a alınmıştır. MR görüntülerinde işaretlemenin midline' a yakınlığına göre (hiç, az, orta, iyi) şeklinde derecelendirme yapılmıştır. Ultrason ile midline' ı belirleme işlemi uygulayıcı ve yürütücü tarafından ayrı ayrı ve kör olarak Visuel Analog Skala üzerinde işaretlenmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin 21' i bayan (%43.8), 27' si (% 56.3) erkektir. İşlem süresinin MR sonucu ile ilişkisi incelendiğinde MR skoru düşük olan bireylerde işlem süresi daha uzundur (%95GA, 3.77-8.68). BMI 30-34 ( zor ) ve BMI > 34 (daha zor) olacak şekilde 2 gruba ayrılmış; zorluk derecesi ve uygulayıcı VAS değişkenleri tekrar analiz edildiğinde zorluk derecesi için anlamlı farklılık bulunmuştur (%95GA, -2.74--0.45). Body mass indeksi ile süre, zorluk derecesi, uygulayıcı VAS arasındaki korelasyona bakıldığında BMI ve zorluk dereceleri arasında anlamlı ve düşük düzeyli korelasyon tespit edilmiştir (p=2.0003, r=0.42). Tiromental mesafe ile süre, zorluk derecesi ve uygulayıcı VAS arasındaki korelasyona bakıldığında tiromental mesafe ile zorluk derecesi arasında anlamlı, zayıf, negatif yönlü bir korelasyon gözlenmiştir ( p=2.001, r=-0.36 ). Sternomental mesafe ile süre, zorluk derecesi, uygulayıcı VAS arasındaki korelasyona bakıldığında sternomental mesafe ile uygulayıcı VAS arasında anlamlı, zayıf düzeyli, negatif yönlü korelasyon gözlenmiştir( p=0.002, r:=-0.44). Sonuç: Obez, kısa boyunlu, boyun çevresi geniş, krikotiroid membranın palpe edilme başarısının düşük olması beklenen hastalarda ultrason kılavuzluğunda işlemin gerçekleştirilmesi acil servislerde havayolu yönetiminde komplikasyonların ve mortalitenin azaltılmasında büyük önem taşır.
Özet (Çeviri)
A. Accuracy And Reliability Of Detection Of Cricothyroid Membrane With Ultrason Guidance Objective: The aim of the study was to show the accuracy and applicability of detection of cricothyroid membrane in patients who can not intubate with obesity and short, wide neck circumferences in the emergency room. Materials and methods: 48 healthy volunteers were included. For every 48 people, midline of the cricothyroid membrane was marked with a capsule of vitamin E by ultrasonography guidance. After marking with the capsule of vitamin E, volunteers were taken to magnetic resonance imaging to categorise the marking points according to the distance to the midline of the cricothyroid membrane. Results: 21 woman and 27 man were included in the study. Midline of the cricothyroid membrane was marked by ultrasonography guidance. When the time to mark the midline of the cricothyroid membrane spent is compared with the magnetic resonance image scores; low scores were related with longer operation times (95% CI, 3.77-8.68). Volenteers were divided into 2 group as BMI 30-34 (difficult) and BMI >34 (very difficult). When the difficulty of the operation compared with the operator's VAS scores, significant difference was found (95% CI, -2.74--0.45). When body mass index compared with the time spent for operation, difficulty of the operation and the operator's VAS scores; significant, small, negative corelation was found between the BMI and difficulty of the operation (p=2.0003, r=0.42). When thyromental distance compared with time, difficulty and operator's VAS scores significant, small, negative corelation was found ( p=2.001, r=-0.36 ). When sternomental distance compared with time, difficulty, and operator's VAS scores; significant, small, negative corelation was found ( p=0.002, r:=-0.44). Conclusion: Performing krikotiroidotomy at patients who are espected to have low success rates to palpate cricothyroid membrane such as obese patients especially with short necks; ultrasonography guiadance is very important to decrease mortality and complication rates.