Proksimal femur cerrahisinde ultrason kılavuzluğunda uygulanan suprainguinal fasya iliaka kompartman bloğunun postoperatif analjezik etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the postoperative analgesic efficacy of ultrasound-guided suprainguinal fascia iliaca compartment block in proximal femur surgery
  1. Tez No: 938191
  2. Yazar: AHMET DAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CESUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Proksimal Femur Cerrahi, Suprainguinal Fasya İliaka Kompartman Blok, Hasta Kontrollü Analjezi, Postoperatif Analjezi, Proximal Femur Surgery, Suprainguinal Fascia Iliaca Compartment Block, Patient-Controlled Analgesia, Postoperative Analgesia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Proksimal femur cerrahisi geçiren hastalarda USG rehberliğinde uygulanan suprainguinal fasya iliaka kompartman bloğunun (SFİKB) postoperatif analjezik etkinliğini ve güvenliğini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Cerrahi Kliniğinde proksimal femur cerrahisi geçirmiş 18-80 yaş arası, ASA skoru I-II-III olan 68 hastanın dosyalarındaki verileri incelenilerek yapılmıştır. Hastalar 40 ml % 0,25 bupivakain ile SFİKB uygulanan (Grup F) ve blok uygulanmayan (Grup K) olarak 2 eşit gruba ayrılmıştır. Her iki gruba da postoperatif hasta kontrollü analjezi (HKA) uygulanmıştır. Hastaların demografik verileri (yaşı, cinsiyeti, boyu, kilosu, vücut kitle indeksi (VKİ), ASA skoru) kaydedildi. Tüm hastaların intraoperatif remifentanil tüketimi, postoperatif 24 saatlik takiplerinde NRS skoru değerleri, hasta kontrollü ağrı pompasından tüketilen fentanil miktarı ve doz talep sayısı, ek analjezik ihtiyacı, quadriceps kas güçsüzlüğü, opioid yan etkileri (bulantı-kusma, solunum depresyonu, kaşıntı, konstipasyon) ile uygulanan bloğa bağlı gelişen komplikasyonlar (sinir hasarı, hematom ve lokal anestezik toksisitesi) kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik veriler açısından fark yoktu (p>0,05). İntraoperatif remifentanil tüketimi Grup K'de Grup F'ye kıyasla anlamlı derecede daha yüksekti (p0,05). Postoperatif 24. saatte quadriceps kaç güçsüzlüğü görülen hasta sayısında gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p>0,05). Sonuç̧: Bu çalışmada, genel anestezi altında proksimal femur cerrahisi geçiren hastalarda uygulanan SFİKB'nin peroperatif ve postoperatif opioid tüketimini ve opioide bağlı yan etkileri azaltarak etkin ve güvenli bir analjezi sağlayabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to evaluate the postoperative analgesic efficacy and safety of ultrasound-guided suprainguinal fascia iliaca compartment block (SFICB) in patients undergoing proximal femur surgery. Materials and Methods: Our study was conducted by reviewing the records of 68 patients, aged between 18 and 80 years, with ASA scores of I-II-III, who underwent proximal femur surgery at the Orthopedics and Traumatology Surgery Clinic of Gaziantep University Şahinbey Research and Training Hospital. The patients were divided into two equal groups: those who received SFICB with 40 mL of 0.25% bupivacaine (Group F) and those who did not receive the block (Group K). Postoperative patient-controlled analgesia (PCA) was administered to both groups. The demographic data of the patients (age, gender, height, weight, body mass index (BMI), and ASA score) were recorded. Intraoperative remifentanil consumption, Numeric Rating Scale (NRS) scores at 24-hour postoperative follow-ups, the amount of fentanyl consumed via PCA, the number of dose requests, additional analgesic requirements, quadriceps muscle weakness, opioid-related side effects (nausea-vomiting, respiratory depression, itching, constipation), and block-related complications (nerve injury, hematoma, and local anesthetic toxicity) were also recorded. Results: There was no significant difference between the groups in terms of demographic data (p>0.05). Intraoperative remifentanil consumption was significantly higher in Group K compared to Group F (p0.05). There was no significant difference between the groups in terms of the number of patients experiencing quadriceps muscle weakness at the 24th postoperative hour (p>0.05). Conclusion: In this study, we conclude that SFICB, applied in patients undergoing proximal femur surgery under general anesthesia, can provide effective and safe analgesia by reducing intraoperative and postoperative opioid consumption as well as opioid-related side effects.