Mide kanseri hastalarında nötrofil lenfosit ve trombosit lenfosit oranlarının prognoz ile ilişkisi
In gastric cancer patients, neutrophil-lymphocyte and platelet-lymphocyte ratios and their relation to prognosis''
  1. Tez No: 466835
  2. Yazar: ÖZGÜR YAZGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, nötrofil lenfosit oranı, trombosit lenfosit oranı, prognoz, Gastric cancer, neutrophil-lymphocyte ratio, platelet-lymphocyte ratio, prognosis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Tüm dünyada oldukça sık görülen ve mortalitesi çok yüksek seyreden mide kanserinde sağkalım açısından önemli olabilecek prognostik faktörleri araştırmak oldukça önem arz etmektedir. Bizde bu çalışmamızda mide kanseri tanılı hastaların tedavi öncesi bakılan nötrofil lenfosit (NLR) ve trombosit lenfosit (PLR) oranları ile hastalığın prognozu arasındaki ilişkinin araştırılmasını hedefledik. Materyal ve metod: Çalışmaya, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tibbi Onkoloji Kliniğinde 2006 ile 2016 yılları arasında mide kanseri tanısıyla takip edilen 97 hasta dâhil edildi. Hastaların kemoterapi öncesi hemogram değerleri baz alınarak, NLR ve PLR'nin medyan değerleri hesaplandı. NLR için medyan değer 2,9 olarak, PLR için ise 173 olarak saptandı. Tüm hastalar NLR 2,9' a göre düşük ve yüksek olarak iki gruba ayrıldı. Aynı şekilde tüm hastalar PLR 173'e göre düşük ve yüksek olarak iki gruba ayrıldı. Bulgular: Çalışmada yer alan 97 hastanın 34'ü (%35,1) kadın, 63'ü (%64,9) ise erkekti. Hastaların yaş ortalaması 60,16±9,96 yıl (38-86 yıl) idi. Tüm hastaların genel sağkalım (GSK) süreleri üzerine NLR etkisi incelendi. NLR düşük olan grupta GSK 36,2 ay (%95 CI 30,0-41,9) , NLR yüksek olan grupta GSK 38,3 ay (%95 CI 29,0-42,9) olarak saptandı. İki grup arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı değildi. Aynı şekilde tüm hastaların GSK süreleri üzerine PLR etkisi incelendi. PLR düşük olan grupta GSK 35 ay (%95 CI 27,7-40,3) , PLR yüksek olan grupta GSK 40,2 ay (%95 CI 28,9-43) olarak saptandı. İki grup arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı değildi. Sonuçlar: Mide kanserinde NLR ve PLR ile prognostik açıdan anlamlı ilişki bulunmadı. Ancak bu ilişkinin net olarak aydınlatılabilmesi için bu konuda yapılacak daha ileri ve geniş çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Gastric cancer is quite common all over the world and has very high levels of mortality, that is why in order to determine the prognostic factors that can effect survival is quite important. In our study, we aimed to investigate the relationship between the prognosis of the disease and neutrophil-lymphocyte (NLR) and platelet-lymphocyte (PLR) rates before treatment in patients with gastric cancer. Materials and Methods: The study included 97 patients which were followed with diagnosis of gastric cancer between 2006 and 2016 in the clinic of Medical Oncology at Yuzuncu Yil University College of Medicine Hospital. The median values of PLR and NLR were calculated based on the complete blood count before treatment. The median value of NLR was detected as 2.9 and PLR as 173. All patients were divided into two groups as low and high according to 2,9 NLR. In the same way all patients were divided into two groups as low and high according PLR 173 value. Results: Of 97 patients that were included, 34 patients(35,1 percent) were female, and 63 patients (64.9 percent) were male.. The average age of patients was 60,16±9,96 years (38-86 range) The effect of NLR on overall survival of all patients (OS) was examined. In the group with a low NLR, OS was 36,2 months (95 percent CI 30,0-41,9) , the group with high NLR OS was 38,3 months (95 percent CI 29,0-42,9). The difference between the two groups was not statistically significant. In the same way, the effect of PRL on OS was examined in all patients. In the group with low PLR, OS was 35 months (95 percent CI 27,7-40,3) , in the group with high PLR, OS was 40,2 months (95 percent CI 28,9-43). The difference between the two groups was not statistically significant. Conclusions: In gastric carcinoma, a significant relation between PLR and NLR rates in the perspective of prognosis was not found. However, in order to clarify this relationship clearly more advanced and extensive studies to be done on this topic are needed.