İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde ocak 2011-aralık 2015 tarihleri arasında plasenta previa totalis nedeniyle sezaryen olan hastaların tek merkezli 5 yıllık retrospektif incelenmesi
5-year single center retrospective review of patients with caesarean section in the years of january 2011-december 2015 in İzmir Tepecik Education and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology
- Tez No: 466905
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZEREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Plasenta previa, plasenta akreata, obstetrik kanamalar, sezaryen, histerektomi, Placenta previa, placenta accreta, obstetric hemorrhage, cesarean section, hysterectomy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Plasenta previa totalis; plasentanın alt uterin segmente yerleşip internal servikal osu tamamen kapatması durumudur. Çalışmamızda plasenta previa totalis olgularında gelişebilecek komplikasyonların önceden tahmini ve en önemlisi maternal morbidite ve mortalitenin azaltılmasını amaçladık. Çalışmamıza Ocak 2011-Aralık 2015 tarihleri arasında, kliniğimizde plasenta previa totalis ön tanısı alıp sezaryen ile doğumu gerçekleştirilen 185 hasta dahil edildi. Plasenta previa parsiyalis, plasenta previa marjinalis, aşağı yerleşimli plasenta ön tanılı ve 24. gebelik haftasından küçük plasenta previa tanılı hastalar çalışmamıza dahil edilmedi. Hastaların demografik verileri, jinekolojik ve obstetrik öyküleri, operasyondaki kesi şekilleri, plasental yapışma anomalileri, laboratuar parametreleri, yapılan kan transfüzyonları incelendi. Hastaların kliniğimize başvuru şekli, gebelik haftası, doğum ağırlığı, yenidoğanın cinsiyeti, 1. ve 5. dakika apgar skoru, yapılan ek cerrahi müdahaleler, gelişen komplikasyonlar değerlendirildi. Veriler hastane elektronik arşiv veri tabanı olan 'PROBEL HBYS' kullanılarak temin edildi. Çalışma süresince hastanemizde toplam 60039 doğumun (29894 normal doğum, 30145 sezaryen) gerçekleştiği saptandı. Çalışmamızda 5 yıllık plasental invazyon anomalisi sıklığı 10000 doğumda 6 tespit edildi. Çalışmamızda geçirilmiş sezaryen sayısı ile invazyon oluşumu açısından istatiksel olarak anlamlı artış olduğu saptandı (p < 0,05). Özellikle invazyon düşünülen plasenta previa totalis olgularında erken tanı, yeterli preoperatif hazırlık çok önemlidir. Hastalar multidisipliner yaklaşımın sunulabileceği ve kan bankası ünitesi, erişkin yoğun bakım ve yenidoğan yoğun bakım ünitesi iyi olan tersiyer merkezlere sevk edilmelidir. Olguların elektif olarak operasyona alınmasının maternal morbidite ve mortalitenin azaltılmasında veya önlenmesinde önemli etkenler olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Placenta previa totalis is a placenta presentation abnormality in which placenta completely closes cervical os. In our study, we aim to predict the possible complications in patients with placenta previa totalis and most importantly reduce maternal morbidity and mortality. In our study, 185 patients who were delievered by caesarean section with a preliminary diagnosis of placenta previa totalis in our clinic between the time period January 2011 and December 2015 were included. The patients who diagnosed as placenta previa partialis, placenta previa marginalis and down implanted placenta and diagnosed as placenta previa that younger than 24. gestational week were excluded at the study. Patient's demographic datas, gynaecological and obstetric history, the type of surgical incision, placental adhesion abnormalities, laboratory parameters and blood transfusions were examined. Patients' referral to our clinic, gestation week, birth weight, gender of the newborn, neonatal apgar scores of the newborn at first and fifth minute, complications and intensive care requirements were evaluated. The data was obtained using the hospital's database electronic archive named as 'PROBEL HBYS'. During the study, a total of 60039 births (29894 vaginal delivery, 30145 caesarean section) occured in our hospital. In our study, the incidence of abnormal placental invasion in 5 years was identified as 6 in 10000 births. In our study, the formation of invasion was found to be statistically significantly increased with the number of caesarean delivery (p < 0,05). Especially in cases of placenta previa totalis that invasion is considered, early diagnosis and preoperative preparation is so essential. Patients should be referred to tertiary centers in where there is a blood bank unit, an adult intensive care and a good neonatal intensive care unit and multidisciplinary approach can be offered. We believe that the most important factors to reduce or prevent maternal morbidity and mortality of patients are determining elective operations.