Tip 2 diabetes mellituslu hastalarda ince lif nöropatisi varlığının kutanöz sessiz periyot, R-R interval değişkenliği ve sempatik deri yanıtı yöntemleri ile araştırılması
İnvesti̇gati̇on of small fi̇ber neuropathy by usi̇ng cutaneous silent period, R-R interval variability and sempatic skin response methods i̇n type 2 di̇abeti̇c pati̇ents
  1. Tez No: 466927
  2. Yazar: MUTLU MERCAN
  3. Danışmanlar: UZMAN SEFER GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, diyabetik polinöropati, ince lif nöropatisi, kutanöz sessiz periyot, sinir iletim çalışmaları, Cutaneous silent period, diabetes mellitus, diabetic polyneuropathy, nerve conduction study, small-fiber neuropathy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Periferik nöropati diyabetin en sık görülen komplikasyonlarından biridir. Diyabetik nöropati, hoş olmayan disesteziden şiddetli ağrıya kadar değişen semptomlar dışında, ayak ülseri ve Charcot artropatisine neden olarak yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Nöropatolojide, myelinsiz sinir lifleri (C-fibers ) ve A-delta liflerinin ilk başta etkilendiği, daha sonra kalın çaplı lif hasarının eklendiği bilinmektedir. Bu nedenle, gelişebilecek komplikasyonların önlenmesi açısından ince lif hasarının erken dönemde saptanması büyük önem taşımaktadır. Çalışmamızda yer alan 40 diyabetik hasta ve diyabet öyküsü bulunmayan 20 gönüllü bireyde, ince lif nöropatisi varlığı sempatik deri yanıtı, R-R interval değişkenliği ve kutanöz sessiz periyot yöntemleri ile araştırılmıştır. Sinir iletim çalışmaları her iki hasta grubunda normal sınırlar içinde saptanmıştır. Hasta grubu LANSS ağrı skalasına göre nöropatik ağrısı olan ve olmayan şeklinde iki alt gruba ayrılmıştır. Buna göre, nöropatik ağrısı olmayan diyabetik hastalarda, kontrol grubuna göre alt ekstremitelerde daha belirgin olmak üzere KSP süresinde kısalma (üst ekstremite p=0,019, alt ekstremite p=0,001), nöropatik ağrısı bulunan diyabetik hastalarda ise kontrol grubuna göre KSP süresinde kısalmanın (üst ekstremite p=0,031, alt ekstremite p=0,001) yanında uzunluk bağımlı olarak alt ekstremiteye ait KSP latansında (p=0,033) uzama saptanmıştır. R-R interval değişkenliği değerlendirmesinde, hasta grubu ile kontrol grubu arasında fark saptanmamıştır. Sempatik deri yanıtı değerlendirmesinde, nöropatik ağrılı hasta grubunda kontrol grubuna göre üst ekstremiteye ait SDY latansında uzama saptanmıştır (p=0,003). Fakat tanıya yönelik anormallikleri saptamada yetersiz olduğu düşünülmüştür. Sonuç olarak diyabetik hastalarda ince lif nöropatisinin değerlendirilmesinde KSP süre ve latansının kullanılabileceğini öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Peripheral neuropathy is one of the most common complications of diabetes mellitus. Diabetic neuropathy affects quality of life negatively by causing foot ulcers and Charcot arthropathy, in addition to symptoms ranging from unpleasant dysesthesia to severe pain. Neuropathologically, it is known that initially unmyelinated fibers (C-fibers) and A-delta fibers are first affected and then larger fibers damage is supervened. For this reason, early detection of small fiber injury is of great importance in terms of prevention of complications that may develop. In our study, 40 diabetic patients and 20 healthy controls, presence of small fiber neuropathy evaluated by sympathetic skin response, R-R interval variability and cutaneous silent period methods. Nerve conduction studies were within normal limits in both groups. The patient group was divided into two subgroups with and without neuropathic pain according to the LANSS pain scale. Accordingly, in diabetic patients without neuropathic pain, CSP duration was shorter than in the control group which is more evident in the lower extremities (upper extremity p=0,019, lower extremity p=0,001). When diabetic patients with neuropathic pain were compared with the control group, shortening of the CSP duration (upper extremity p=0,031, lower extremity p=0,001) and prolongation of the CSP latency of the lower extremity (p=0,033) were determined. In the evaluation of R-R interval variability, there was no difference between patient group and control group. In diabetic patients with neuropathic pain, the latency of sympathetic skin response was prolonged compared to the other groups (0,003). But it was insufficient in defining abnormality. In conclusion, the CSP latency and duration may be a useful tool in evaluating small neural fiber function in diabetic patients.