Acil servise madde alımı ve intihar amaçlı ilaç alımı ile başvuran hastaların retrospektif olarak incelenmesi
Retrospectively evaluation of drug abuse and drug intoxications DUE to suicides WHO admitted to emergency service
- Tez No: 466937
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM GÜNEYSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, İntihar, Sosyodemografik özellik, Antidepresanlar, Emergency Service, Suicide, Sociodemographic feature, Antidepressants
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızın amacı acil servise madde ve intihar amaçlı ilaç alımı ile başvuran hastaların sosyodemografik özelliklerini, acil servis yönetimleri ile tedavi şekillerini ve klinik sonuçlarını retrospektif olarak incelemektir. Gereç ve Yöntem: 01.01-31.12.2015 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine madde ve intihar amaçlı ilaç alımı ile başvuran ve dahil edilme kriterlerine uygun 477 olgunun dosyası retrospektif olarak incelendi. Hastalara ait veriler bilgisayar ortamında oluşturulan Microsoft Excel Veri Kayıt formuna kaydedildi. 14 yaş ve üzeri tüm hastalar çalışmaya dahil edildi. 14 yaş altı, hastane kayıt sistemindeki verileri eksik, yanlış ICD 10 kodu girilen, kliniği izinsiz veya tedavi ret vererek terk eden hastalar çalışma dışına alındı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 477 olgunun %54,1'i (n=258) kadın, %45,9'u (n=219) erkek olup yaş ortalaması 27.18 ± 10,71 yıldır (min:14-maks:77). Olguların %66,7'si (n: 318) ilaç, %33,3'ü (n: 159) madde alımı nedeniyle başvurmuştur. İntihar amaçlı en sık kullanılan ilaç grubunun %26,0 (n=124) ile antidepresanlar/antipsikotikler olduğu görülmüştür. İlaç alımları en sık ilkbahar ve yaz, madde alımları ise kış ve sonbahar mevsimlerinde olmuştur. Her iki hasta grubunda da alımlar en sık günün 18:00-24:00 saatlerinde olmuştur. Hastalar en sık alımdan sonraki 0-2 saat içinde hastaneye başvurmuşlardır ve en sık 0-6 saat aralığında takip edilmişlerdir. İntihar amaçlı ilaç alan hastaların %84,6'sı (n=269) taburcu olmuş, %15,4'ü (n=49) hastaneye yatmıştır. Madde alımı olan hastaların ise %94,3'ü (n=150) taburcu olmuş, %5,7'si (n=9) hastaneye yatmıştır. Her iki grupta da ölen hasta olmamıştır. Sonuç: Dünya genelinde, madde ve intihar amaçlı ilaç alımı ile başvuran hasta popülasyonu gittikçe artmaktadır. Yüksek morbidite/mortalite oranlarına sahip her iki hasta grubunda da özellikle genç ve orta yaş erişkinler risk altındadır. Çoğunlukla acil servislere başvuran bu hastaların hızlıca tanınıp kısa sürede ve etkin şekilde tedavi edilmeleri morbidite/mortalite oranlarını ve hastanede kalış sürelerini azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this retrospective study was to examine the patient's sociodemographic characteristics, emergency management, treatment modalities and clinical outcomes who admitted to emergency service for drug abuse and drug overdoses because of suicide. Materials and Methods: 477 cases admitted to the Emergency service of Kartal Dr. Lutfi Kırdar Education and Research Hospital, Health Sciences University due to suicide attempts and drug abuse between 1st January and 31st December 2015 were included. The all patients who were over 14 years of age included to study. Patients were excluded if they were under 14 years of age, missing the data on the hospital registration system, entered the wrong ICD 10 code, left the clinic unauthorized or refused treatment. Findings: Of the 477 cases included in the study, 54.1% (n = 258) were female and 45.9% (n = 219) were male and the mean age was 27.18 ± 10.71 years (min: 14-max: 77). 66,7% (n: 318) of the cases were admitted due to the drug overdose. 33,3% (n: 159) of the cases were admitted due to drugs abuse. 26.0% (n = 124) of antidepressants / antipsychotics were the most commonly used drug group for suicide. Drug overdose are most common in spring and summer, and drug abuse in winter and autumn seasons. In both groups of patients, the most frequent purchases were during the day between 18: 00-24: 00. Patients most frequently admitted to the hospital within 0-2 hours after intake and were followed most frequently at 0-6 hours intervals. 84.6% (n = 269) were discharged and 15.4% (n = 49) were hospitalized for suicidal purposes. 94.3% (n = 150) discharged and 5.7% (n = 9) patients were hospitalized for drug abuse. There were no patients who died in both groups. Conclusions: In the world, the population of patients who are applying with substance and suicide drug intake is increasing. In both groups of patients with high morbidity / mortality rates, especially young and middle-aged adults are at risk. Rapid recognition and treatment of these patients in a short time and effectively reduces the morbidity / mortality rates and hospitalization times.