Diyabetik makula ödemi olan naif hastalarda diyot mikropulse laser tedavisinin etkinliğinin gösterilmesi
Effectivity of diode micropulse laser therapy in native patients with diabetic macular oedema
  1. Tez No: 466969
  2. Yazar: YUSUF EMRE DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YELDA BUYRU ÖZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik makuler ödem, diyot mikropulse laser, Diabetic macular oedema, diot micropulse laser
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Diyabetik makula ödemi (DMÖ) tedavisinde diyot mikropulse laser (DMPL) etkinliğinin değerlendirilmesi Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde Nisan 2015 – Nisan 2017 tarihleri arasında DMÖ tanısı alan 40 hastanın 63 gözü retrospektif olarak değerlendirildi. Tüm hastaların DMPL öncesi rutin oftalmolojik muayeneleri yapıldı. DMPL sonrası kontrollerde en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri (EİDGK) ve santral makula kalınlıkları (SMK) değerlendirildi. Bulgular: DMPL öncesine göre 9. ve 15. ay EİDGK'sinde istatistiksel olarak anlamlı artış tespit edilirken, 9. ay ile 15. ay arasındaki değişim ise istatistiksel olarak anlamlı tespit edilmemiştir. DMPL öncesine göre 9. ve 15. ay SMK'sında istatistiksel olarak anlamlı azalma tespit edilmiştir. Sonuç: DMÖ tedavi seçeneklerinden biri olan DMPL tedavisinin hem görsel hem de morfolojik olarak olumlu sonuçlar gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Evaluation of diode micropulse laser (DMPL) effectiveness in diabetic macular oedema (DME) treatment Matherialand Method: In this study, 63 eyes of 40 patients diagnosed with DME between April 2015 and April 2017 were evaluated retrospectively in Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital Eye Clinics. Routine ophthalmologic examinations of all patients before DMPL were performed. Best corrected visual acuity (BCVA) and central macular thickness (CMT) were evaluated after DMPL. Results: A statistically significant increase was found in the 9th and 15th month BCVA before DMPL. A statistically significant decrease was found in the 9th and 15th months of CMT according to the pre-DMPL. The change between 9th month and 15th month was not statistically significant. Conclusion: It has been found that DMPL treatment, which is one of the DME treatment options, has positive results both visually and morphologically.