Roma'nın Anadolu'daki doğu sınırı: Karargâhlar, köprüler ve yol ağlarının arkeolojik açıdan incelenmesi
Rome's eastern frontier in Anatolia: Archaeological investigation of garrisons, bridges and road networks
  1. Tez No: 467348
  2. Yazar: DİCLE KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AŞKIM ÖZDİZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Roma İmparatorluğu, Doğu Sınır, Fırat Nehri, Askeri Üs, Köprü, Yol, Roman Empire, Eastern Frontier, Euphrates, Garrison, Bridge, Road
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 293
Özet
Bu yüksek lisans tezinin konusunu, M.S. 70 yılından itibaren Roma'nın, Doğu sınır olan Fırat Nehri hattına, sınır güvenliğini sağlamak için inşa ettiği karargâhlar, kaleler, köprüler ve askeri yollar oluşturmaktadır. Literatür taramalarının ardından sınırdaki karargâh ve kaleler, bunlarla bağlantılı olabileceği düşünülen yerleşimler ile antik yol rotaları belirlenmiştir. Tanımlanan ve belgelenen kalıntılar üzerinden Roma'nın M.S. 1.yy ortalarından itibaren Doğu sınırda yürüttüğü sınır politikası okunmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this master thesis are the garrisons, castles, bridges and military roads that Rome built on Euphrates River, the eastern boundary, to provide border security since 70 B.C. After literature searches, the garrisons and castles at the boundary, and the settlements and ancient road routes thought to be possibly related to them were determined. On the basis of the defined and documented remains, border politics that Rome conducted in the eastern boundary from the mid-1st century A.D. was tried to be read.