Geçmişten günümüze konut mutfaklarının incelenmesi ve teknolojinin konut mutfağındaki yeri
An examination of house kitchens from past to present and the place of technology in house kitchen
- Tez No: 452709
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN SEÇER KARİPTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Konut, Mutfak, Teknoloji, Değişim, Akıllı mutfak, House, Kitchen, Technology, Change, Intelligent kitchen
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Mutfakta kullanılan teknolojiler geçmişten bugüne çok değişmiştir. Teknolojiler bir yandan da mutfağı şekillendirmişlerdir. Böylece mutfak sosyal bir alana dönüşmüştür. Bugün içinde sadece besinler hazırlanıp yemekler pişirilmemektedir. Bunun yanında oturma kabinleri vasıtasıyla içlerinde yemek yenip sohbet de edilebilmektedir. Günümüzde bazı mutfaklar da akıllı mutfak olarak tarif edilmektedir. Bir mutfağın akıllı oluşunu o mekânda kullanılan teknolojiler, bunlar vasıtasıyla mutfağın kullanıcılarına sunulan kolaylıklar ve konfor belirlemektedir. Yirminci yüzyılın ikinci yarısından beri teknoloji alanında önemli gelişmeler olmuştur. Küreselleşme ve teknoloji karşılıklı etkileşim içinde dünyada pek çok şeyi değiştirip dönüştürmüştür. Dönüştürdükleri alanlardan birini de konut mutfakları oluşturmaktadır. Küreselleşme ile birlikte konut mutfakları büyük değişimi yaşamıştır. Teknolojik gelişmeler devam ettikçe mutfaklardaki değişim de sürecektir. Bununla birlikte yakın zamanda mutfaklara yeni teknolojiler gireceği kesin görünmektedir.
Özet (Çeviri)
From past to present technologies which used in kitchens changed a lot. In the meantime technologies shaped the kitchen. Thus the kitchen transformed to a social space. Not only preparing the foods and cooking the eats, besides, today we can eat and talk with the others in them by placed seat groups. Nowadays some kitchens are also described as intelligent kitchens. How a kitchen becomes intelligent, what determines this, the answer is within it used technologies, and through which presented conveniences and comfort to the users. Since the second half of the twentieth century important developments happened in the technology field. Globalization and technology has changed and transformed many things in the world in interaction, one of them is house kitchens. Along with the globalization kitchens have lived the big change. While the technological progress lasted, changes in the kitchens will also lasting. Eventually in the near future it seems that newer technologies will take place in the kitchens.