İnfraklaviküler brakiyal pleksus bloğunda retroklaviküler ve kostaklaviküler yaklaşımların karşılaştırılması
Comparison of retroclavicular and costoclavicular approaches in infraclavicular brachial plexus block
- Tez No: 468624
- Danışmanlar: UZMAN NİLGÜN KAVRUT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kostaklaviküler blok, retroklaviküler blok, tek enjeksiyon infraklaviküler blok, Costoclavicular block, retroclavicular block, single-injection infraclavicular block
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET İnfraklaviküler brakiyal pleksus bloğunda retroklaviküler ve kostaklaviküler yaklaşımların karşılaştırılması Giriş ve Amaç: İnfraklaviküler brakiyal pleksus bloğu el, el bileği, ön kol ve dirsek operasyonları için uygun bir rejyonal anestezi tekniği olup, ultrasonografi ve/veya nörostimulatör eşliğinde gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmada, infraklaviküler brakiyal pleksus blokajında retroklaviküler yaklaşımla kostaklaviküler yaklaşım, blok performans süresi, iğne giriş ağrısı, iğne yönlendirme sayısı, blok geri dönüş zamanı, cerrahi işlem başlarken oluşan rahatsızlık hissi, hasta memnuniyeti, komplikasyonlar ve ek ilaç ihtiyacı açısından karşılaştırılmıştır. Metot: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, elektif veya acil koşullarda el, el bileği ve ön kol operasyonu yapılacak 18-70 yaş aralığında ve ASA I-III kategorisinde 60 hasta dahil edildi. Hastalar Grup 1 (retroklaviküler yaklaşım) ve Grup 2 (kostaklaviküler yaklaşım) şeklinde iki gruba ayrıldı. Her iki gruba blok sırasında infraklaviküler bölgeye 5 ml % 2 lidokain ve 20 ml % 0.5 lik bupivakain uygulandı. Blok uygulama süresi kronometre ile takip edilerek kayıt altına alındı. Uygulamadan sonra 30 dk süresince ekstremitenin motor ve duyusal bloğu her 5 dk'da bir takip edilerek değerlendirildi. Her iki gruptaki hastaların sensöryal ve motor blok kalitesi, blok uygulaması sırasındaki ağrı skorları (VAS), blok performans süresi, iğne yönlendirme sayısı, ek lokal anestezik ile analjezik gereksinimi ve hasta memnuniyeti karşılaştırıldı. Bulgular: İğne görünürlüğü grup 1'de 3.4±1.1 grup'2 de 2.4±0.7 olarak hesaplanmış olup aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0.001). VAS skoru grup 1'de 3.3±1.3 grup 2'de 1.7±0.6 bulunmuş olup aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0.001). Blok geri dönüş zamanı grup 1'de 7.8±3.1 saat grup 2'de 9.9±3.4 saat olarak hesaplandı, aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0.012). 30. dk da grup 2 de ulnar ve muskulokutanöz sinir motor tutulumu grup 1'e göre daha başarılı oldu, aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (sırasıyla p=0.007 ve p=0.001). Sonuç: İnfraklaviküler brakiyal pleksus bloğunda, retroklaviküler yaklaşım kostaklaviküler yaklaşımla karşılaştırıldığında, duysal blok başarısı açısından fark olmadığı ancak motor blok açısından kostaklaviküler grupta ulnar ve muskulokutanöz sinirde daha iyi blok sağlandığı, iğne görünürlüğü retroklaviküler grupta daha iyi olduğu ancak blok uygulamasının bu grupta daha ağrılı olduğu, kostaklaviküler grupta blok geri dönüş zamanının daha uzun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Comparison of retroclavicular and costoclavicular approaches in infraclavicular brachial plexus block Introduction and Purpose: İnfraclavicular brachial plexus block is an appropriate regional anesthesia technique for hand, wrist, forearm and elbow operations and is performed with guidance of ultrasonography and/or neurostimulator. In this study, retroclavicular approach and costoclavicular approach were compared in infraclavicular brachial plexus block in terms, block performance time, needle penetration pain, number of needle passes, block return time, feeling of discomfort when starting a surgical procedure, patient satisfaction, complications and additional drug requirements. Methods: 60 patients aged between 18 and 70 and in ASA I-III category, who underwent hand, wrist or forearm operations in elective or emergency situations in SBU Antalya Training and Research Hospital were included in this study. Patients were divided into two categories as group 1 (retroclavicular approach) and group 2 (costaclavicular approach). 5 ml lidocaine 2% and 20 ml bupivacaine 0.5% are injected into the infraclavicular area in all patients for infraclavicular brachial plexus block. Block duration was recorded by a using a chronometer. After the beginning of block, during 30 minutes, the motor and sensory block of the extremity were evaluated in every 5 minutes. İn both groups; sensory and motor block quality, pain scores during block application (VAS), block performance time, number of needle passes, additional analgesic requirement with local anesthetics, patient satisfaction were compared between two groups. Findings: The needle visibility was 3.4 ± 1.1 in group 1 and 2.4 ± 0.7 in group 2 and the difference was statistically significant (p = 0.001). The VAS score was 3.3 ± 1.3 in group 1 and 1.7 ± 0.6 in group 2 and the difference was statistically significant (p = 0.001). The block removal times were measured as 7.8 ± 3.1 hours in group 1 and 9.9 ± 3.4 hours in group 2, the difference was statistically significant (p = 0.012). At 30 min, ulnar and musculocutaneous nerve motor involvement in group 2 was more successful than group 1 (p = 0.007 and p = 0.001, respectively). Conclusions: In the infraclavicular brachial plexus blockage, when the retroclavicular approach is compared with the costoclavicular approach, there is no difference in sensory block success but the costoclavicular group showed better blockability in the ulnar and musculocutaneous nerves. The needle visibility was better in the retroclavicular group but the block application was more painful in this group and the block return time in the costaclavicular group was longer.