Mir146A polimorfizmi ile mide, kolon ve rektum kanserleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between MİR146a polymorphism and stomach, colon and rectum cancers
- Tez No: 468805
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ SİLİĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, Kolon kanseri, Rektum kanseri, Polimorfizm, mir146a, Türk popülasyonu
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
MikroRNA'lar yaklaşık 22 nükleotid uzunluğunda protein kodlamayan küçük RNA molekülleridir. MikroRNA ailesinin bir üyesi olan mir146a, hematopoetik hücrelerin denetlenmesi ve farklılaşması gibi birçok biyolojik yolağın düzenlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Türk popülasyonunda, mir146a polimorfizmi ile mide, kolon ve rektum kanserleri arasındaki ilişki incelendi. Mir146a genindeki polimorfizim rs2961920 ve rs2910164 212 hasta (mide: 73, kolon: 76 ve rektum: 63) 77 sağlıklı kontrol de Real-Time PCR 'da allelik ayrımı belirlendi. Elde edilen sonuçlar, lojistik regresyon ve Khi-kare (χ2) testi kullanılarak değerlendirildi. Mide, kolon, rektum kanserli hastalar ve kontroller de yaş, cinsiyet, sigara alışkanlığı ve ailede kanser hikayesi bulunması yönünden lojistik regresyon analizi ile değerlendirildiğinde, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmedi. Mide, kolon ve rektum kanseri hastalar ve kontroller alkol kullanma açısından değerlendirildiğinde, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık belirlendi (p0,05). Mir146a rs2910164 polimorfizmi ile mide, kolon ve rektum kanserleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0,05). Ancak mir146a rs2910164 polimorfizmi mide kanseri hastaları ve kontrol grubunda değerlendirildiğinde, yabanıl tip (GG) ve heterozigot (CG) genotipleri biraraya getirilerek yapılan analizde bu polimorfizm ile mide kanseri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu görüldü (χ2:5,49, p:0,019). Benzer şekilde yabanıl tip (GG) ve homozigot (CC) genotipleri biraraya getirilerek yapılan analizde bu polimorfizm ile mide kanseri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu saptandı (χ2:5,39, p:0,020).
Özet (Çeviri)
MicroRNAs are small RNA molecules that non-coding proteins of about 22 nucleotides in length. Mir146a, a member of the microRNA family, plays an important role in the regulation of many biological pathways such as the regulation and differentiation of hematopoietic cells. The relationship between mir146a polymorphism and stomach, colon, rectum cancers have been investigated in Turkish population. Polymorphism in mir146a gene rs2961920 and rs2910164 have been determined in 212 patients (stomach:73, colon:76 and rectum:63) and in 77 healthy controls by Real-Time PCR. Findings were evaluated by logistic regression and Khi (χ2) tests. When stomach, colon and rectum cancer patients and controls were evaluated by logistic regression analysis for age, gender, smoking habits and their cancer stories in family, there was no statistically significant relationship.