Boyun ağrılı hastalarda servikal stabilizasyon egzersizlerinin solunum fonksiyonları ve solunum kas kuvveti üzerine etkisi
The effect of cervical stabilization exercises on respiratory functions and respiratory muscle strength in patients with neck pain
- Tez No: 468863
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL BİLGİN, PROF. DR. DENİZ İNAL İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Boyun Ağrısı, Solunum Fonksiyon Testi, Solunum Kas Kuvveti, Servikal Stabilizasyon Egzersizleri, Neck Pain, Pulmonary Function Test, Respiratory Muscle Strength, Cervical Stabilization Exercises
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Boyun ağrılı hastalarda solunum fonksiyonları etkilenmiştir ve literatürde stabilizasyon egzersizlerinin solunum fonksiyonları üzerine etkisini araştıran çalışma yoktur. Bu çalışmanın amacı boyun ağrılı hastalarda stabilizasyon egzersizlerinin solunum fonksiyonları ve solunum kas kuvveti üzerine olan etkisini değerlendirmekti. Çalışmaya boyun ağrılı 42 hasta dahil edildi. Hastalar basit rastgele yöntem ile stabilizasyon grubu (n=21) ve kontrol grubu (n=21) olmak üzere ikiye gruba ayrıldı. Stabilizasyon grubuna servikal stabilizasyon egzersizlerini içeren motor kontrol eğitimi uygulandı. Kontrol grubuna ise boyun izometrik, boyun izotonik, postür ve germe egzersizlerinden oluşan konvansiyonel egzersizler uygulandı. Hastalar 8 hafta boyunca haftada 3 gün toplam 24 seans tedavi programına alındı. Çalışmaya katılan tüm hastalar sekiz haftalık uygulama öncesi ve sonrası olmak üzere toplam iki defa değerlendirildi. Tedavi öncesi ve sonrası solunum fonksiyonları spirometre ile, solunum kas kuvveti (maksimal inspiratuar basınç (MİP), maksimal ekspiratuar basınç (MEP)) ağız basınç ölçüm cihazı ile, ağrı şiddeti Görsel Analog Skalası (VAS) ile, servikal hareket açıklığı universal gonyometre ile, üst ekstremite kas kuvveti taşınabilir manual kas kuvvet ölçüm cihazı ile, boyun derin fleksör kas kuvveti ve enduransı Basınçlı Biyofeedback ile, özür Boyun Özür Anketi (BÖA) ile, yaşam kalitesi Nottingham Sağlık Profili (NSP) ile, kinezyofobi Tampa Kinezyofobi ölçeği ile, emosyonel durum ise Beck Depresyon ve Beck Anksiyete Ölçekleri ile değerlendirildi. Elde edilen bulgulara göre hem stabilizasyon ve hem kontrol grubunda ağrı, servikal hareket açıklığı, derin servikal fleksör kas kuvveti, üst ekstremite kas kuvveti, emosyonel durum, özür ve yaşam kalitesinde iyileşme görüldü (p0.05). Gruplar arası karşılaştırma yapıldığında stabilizasyon egzersizlerinin MEP ve MEP% değerlerini artırmada daha etkili olduğu görüldü (p0.05). Sonuç olarak stabilizasyon egzersizlerinin solunum fonksiyonlarını artırmada etkili olmadığı, solunum kas kuvvetini artırdığı ancak konvansiyonel egzersizler ile karşılaştırıldığında sadece ekspiratuar kas kuvvetinde daha fazla artış sağladığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Respiratory functions have been affected in neck pain patients and there is no study in the literature investigating the effect of stabilization exercises on respiratory function. The aim of this study was to assess the effects of stabilization exercises on pulmonary functions and respiratory muscle strength. 42 patients with neck pain were included in this study. Patients were divided into two groups, the stabilization group (n=21) and the control group (n=21) by simple random sampling method. Stabilization exercises included motor control training performed on stabilization group. In control group, conventional exercises including neck isometric, neck isotonic, posture and stretching exercises were performed. The patients underwent a total of 24 sessions of treatment 3 days in a week for 8 weeks. All patients participating in this study were evaluated twice before and after the 8 weeks of practice. Pulmonary functions were evaluated using sphirometry, respiratory muscle strength (maximal inspiratory pressure (MIP), maximal expiratory pressure (MEP)) was evaluated using mouth pressure device, pain was evaluated using Visual Analog Scale (VAS), cervical range of motion was evaluated using universal goniometer, upper exremity muscle strenght was evaluated using a portable manual muscle testing device, deep neck flexor muscle strength and endurance were evaluated using Pressure Biofeedback, disability was evaluated using Neck Disability Index, quality of life was evaluated using Nottingham Health Profile (NHP), kinesiophobia was evaluated using Tampa Scale of Kinesiophobia (TSK) and emotional state was evaluated using Beck Depression Inventory (BDI) and Beck Anxiety Inventory (BAI) before and after the treatment. According to the findings obtained, pain, cervical range of motion, deep cervical flexor muscle strength, upper extremity muscle strength, emotional state, disability and quality of life were improved in both stabilization and control group (p0.05) while there was a significant increase in the stabilization group in MIP, MIP %, MEP, MEP % values after treatment (p0.05). As a result it was found that stabilization exercises were not effective in increasing pulmonary functions, they increased respiratory muscle strength but increased only expiratory muscle strength when compared with the conventional exercises.