Kronik boyun ağrısı olan hastalarda ileri baş (forward head) postür bozukluğu ile boyun ağrısı ve boyun özürlülüğü arasındaki ilişki, ileri baş postürünün solunum fonksiyon testlerine etkileri
Effects of forward head position on neck pain severity, neck disability and respiratory functions in chronic neck pain patient
  1. Tez No: 468989
  2. Yazar: ÖZGE SOLAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE PEYMAN YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İleri baş postürü, Kronik boyun ağrısı, Maksimal respiratuar basınçlar, Solunum fonksiyon testi, Hipertansiyon, Chronic neck pain, forward head position, maximal respiratory pressures, respiratory function tests, Hipertension
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Kronik boyun ağrısı olan hastalarda ileri baş postürünün solunum kas gücüne ve solunum fonksiyon testlerine etkisini araştırmak ve ileri baş postürünün; boyun ilişkili özürlülük, boyun ağrısı ve depresyon ile ilişkisini değerlendirmektir. Hastalar ve Yöntem: Çalışma; 38-75 yaş arası, mekanik karakterde kronik boyun ağrısı olan 99 hasta ile yapıldı. Servikal lateral grafisinde FHPmm, C7 açısı ve servikal lordoz değerlendirildi. Hastaların spirometrik ölçümleri, akciğer volümleri ve maksimal ağız içi oklüzyon basınçları test edildi. Ağrı şiddeti VAS, özürlülüğün şiddeti Boyun Özürlülük Sorgulama Formu, depresyon varlığı Beck depresyon anketi ile değerlendirildi. Muayenede servikal EHA ölçümleri, başın retraksiyone gelebilme yeteneği, aktif tetik nokta varlığı ve göğüs ekspansiyon ölçümleri, Tinnel, Phallen, hiperabdüksiyon ve Adson testlerinin sonucu not edildi. Hastalar; HT, DM, KTS, TOS tanısı açısından sorgulandı. Bulgular: FHPmm ve C7 açısı birbirleriyle pozitif korele bulundu (p: 0.000). FHPmm ile PeMax% arasında negatif korelasyon (p: 0.042), ERV ile pozitif korelasyon (p: 0.02); C7 korpus açısı ile PeMax ve PeMax% arasında negatif korelasyon saptandı (p: 0.041, 0.007). Göğüs ekspansiyonu ile MVV, MVV%, PiMax ve PeMax arasında pozitif korelasyon olduğu görüldü (p: 0.000, 0.005, 0.005, 0.001). FHPmm HT'u olan hastalarda 2.5 mm; C7 açısı 2.5° daha yüksekti fakat bu yükseklikler istatistiki olarak anlamlı saptanmadı. HT'u olanların göğüs ekspansiyonu, MVV, Pimax ve Pemax ortalamaları daha yüksekti. Tartışma: FHPmm'nin artması referansa göre düzeltilmiş ekspiratuvar kas gücüne azalma ile ilişkili bulunmuştur. Ileri baş postürü için başka bir göstergeç olan C7 vertebra korpus açısı ise hem ölçülen ekspiratuvar kas gücü, hem de referansa göre düzeltilmiş olan ekspiratuvar kas gücü ile ilişkili bulunmuştur. Bu bulgu bize FHP'yi değerlendirirken C7 açısının da ölçülmesi gereken önemli bir parametre olduğunu göstermektedir. Ayrıca solunum kas gücü düşük olan hastaları belirlemede göğüs ekspansiyonu önemli bir muayene yöntemidir. HT hastalarında solunum kas güçsüzlüğü açısından dikkatli olunması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Effects of Forward Head Position on Neck Pain Severity, Neck Disability and Respiratory Functions in Chronic Neck Pain Patient Purpose: To determine the effect of forward head position in chronic neck pain patient on respiratory muscle strength and respiratory function tests, in addition to neck related-disability, neck pain and depression. Patients and Methods: Our research was performed on 99 patients aged between 38-75, whom had mechanical neck pain. FHPmm, C7 angle and cervical lordosis was evaluated via direct cervical graph. Spirometric measurements, lung volumes and maximal respiratory mouth pressures was tested. Cervical ROM measurements, ability of head to retraction, existance of active trigger points, chest expansion measurements, Tinnel and Phallen test, hiperabduction and Adson tests were performed by physical examinations. Pain intensity, neck disability score and depression was assessed by VAS, mod. neck disability index and Beck depression survey respectively. HT, DM, CTS and TOS are questioned. Results: FHPmm is positively related to C7 angle (p: 0.000) and ERV (p: 0.02) whereas negatively correlated to PeMax% (p: 0.042). C7 corpus angle is negatively associated with PeMax (p: 0.041) and PeMax% (p: 0.007). Lung expansion is positively correlated with MVV, MVV%, PiMax and PeMax (p: 0.000, 0.005, 0.005, 0.001) respectively. FHPmm was 2.5 mm, C7 angle was 2.5° elevated in hypertensive patients while these changes were not statistically significant but chest expansion, MVV, Pimax and Pemax measurement average values were significantly higher. Discussion: Increases in FHPmm is related to decreases in corrected expiratory muscle strength according to reference values. C7 angle, which is an another indicator of FHP, is related to both measured and corrected expiratory muscle strength. This findings indicate that while evaluating FHP, C7 angle measurement is a parameter of concern. Besides, to identify patients with weak respiratory muscle strength, lung expansion is an important examination point. It is suggested that considering hypertension patients extra precautions must be taken.