Çikolata ve gıda ambalajı tasarımında resimlemenin etkileri
Effects of illustration on food and chocolate packaging
- Tez No: 469204
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NADİRE ŞULE ATILGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ambalaj Tasarımı, Ürün koruması, Satın Alma Kararı, Resimleme, Packaging Design, Product Protection, Purchasing Decision, Imaging
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, ambalajın tanımı ve tarihsel sürecine, bu süreçte değişikliklerin meydana geldiği, ambalajın tüketiciler üzerinde etkilerine değinilmiştir. Dünya üzrindeki ülkelerde ambalaj sanayisinin gelişimi ve çeşitli ambalajlama örneklerine yer verilmiştir. Bu tez; ürün, ambalaj ve resimleme üzerine yapılmış bir çalışmadır. Ambalaj ürünü korumakla bereber onu pazarlama görevi vardır. Bunun yanı sıra müşterinin dikkatini çekmekte de önemli bir rol üstenmektedir. Bu çalışmanın amacı ambalaj üzerinde resimlemenin tüketici tercihlerine ve satın alma kararına olan etkilerini ortaya koymaktır.Ürünü gösteren illüstrasyon güçlü bir anlatımla yapıldığında, ambalajları daha nitelikli hale getirir ve ürünün satın alınmasına yol açar. Bu bağlamda çikolata ve gıda ambalajı üzerinden yola çıkılarak, resimlemenin müşteriye olan etkileri incelenmiştir. Resimleme, ambalaj tasarımı tarihinde ilk ifade tekniğidir ve hala ambalaj tasarımı alanında büyük bir role sahiptir. Ambalaj tasarımında illüstrasyon olması, duygular hitab eden ve etkileyen faktörlerden biridir. Bu nedenle ambalajın potansiyeli, bir resimleme ile sunulması ve yaratıcı olması satışı kolaylaştırır. Bu araştırmada resimlemenin gücü, gıda ve çikolata ambalajlarında araştırılmış ve örnekler verilmiştir. Ayrıca araştırmanın uygulama projesi olarak özel günler için çikolata ambalaj tasarımı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the definition of the packaging and the historical process, what kind of changes took place during this process, and the effects of the packaging on the consumers have been mentioned. In the countries around the world, the development of the packaging industry and various packaging examples are included in this study. This thesis is a study conducted on product, packaging and illustration relations. In addition to protecting the product's packaging, it also has a major role in marketing and catching the customer's attention. The purpose of this study is to demonstrate the effects of packaging design on consumer preferences and purchasing decisions. İllustration is the first expression technique in the history of packaging design and still has a major role in the field of packaging design. Having an illustration in packaging design is one of the factors affecting and influencing emotions. For this reason, the packagin presentation with an potent and creative illustration, facilitating sales. In addition, chocolate packaging designs were made for special days as a project of the research.