Herd behavior in the Turkey stock market
Türkiye hisse senedi piyasasındaki sürü davranışı
- Tez No: 469456
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA OĞUŞ BİNATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: herd behavior, cross-sectional standard deviation, cross-sectional absolute deviation, quantile regression, state-space model, Granger causality
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma, Türkiye hisse senedi piyasasındaki yatırımcıların sürü davranışlarını, 1991 ile 2016 yılları arasında günlük verileri kullanarak incelemektedir. Tüm hisse senedi piyasasını ve piyasayı azalan ve yükselen piyasalar şeklinde ayrılarak incelemek için getirilerin yatay kesit dağılımı analizi, kantil regresyon analizi ve durum-uzay modeli olmak üzere üç yaklaşım kullandık. İlk olarak uygulanan getirilerin yatay kesit dağılımı metodu ile analizinin sonucunda, yatırımcıların tüm market piyasasında ve ayrıca yükselen ve alçalan piyasa koşullarında sürü davranışı gösterdikleri bulunmuştur. İkinci olarak, kantil regresyon analiz yöntemi ile sürü davranışının sadece yükselen piyasalarda en yüksek kantil alanında görülmediğini bulduk. Ayrıca, sürü davranışının asimetrisini test ettiğimizde, Türkiye'deki yatırımcıların yükselen ve alçalan piyasalardaki iyi ve kötü ekonomik haberlere benzer şekilde tepki verdiklerini gördük. Son olarak, durum-uzay modeli ile de sürü davranışının varlığını anlamlı ve kalıcı bir şekilde devam ettirdiği sonucuna vardık. Bunlara ek olarak, sürü davranışının nedenlerini Granger Nedensellik testi ile araştırdığımızda sonuçlar, bir önceki gün dalgalanma ve getiri değişikliklerin sürü davranışının açıklaması olabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
This study examines herd behavior of investors in the Turkey stock market using daily data during the time period from 1991 to 2016. We use three approaches which are cross-sectional dispersion of returns, quantile regression and state-space model for whole market and different market conditions as separated by up and down markets. First, as a result of using cross-sectional dispersion of returns analyses, the existence of herd behavior is found in the market and also in rising and falling markets. Second, by applying quantile regression method, we only find no evidence of herding in the highest quantile region for rising market. Also, when we test the asymmetry of herd behavior, our results show that we can assume investors in Turkey react similarly to good and bad economic news for both up and down markets. Third, with state-space model, the results indicate that herding remains significant and persistent. Moreover, we test causes of herd behavior with Granger Causality test and the results support that the changes of volatility and return of previous days may be an explanation on herd behavior.