Örgüt kültürünün örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi ve bir uygulama
The effect of organizational culture on organizational commitment and a research
  1. Tez No: 469553
  2. Yazar: BERKER KOLANCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHU TUĞBA KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Örgütsel Bağlılık, Hastane, Organizational Culture, Organizational Commitment, Hospital
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmanın amacı, örgüt kültürünün örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Çalışmada örgüt kültürü ölçeği olarak Denison'ın ölçeği katılım, tutarlılık, uyum ve misyon boyutlarıyla kullanılmıştır. Denison'ın anket formunun çevirisi Mehmet Yahyagilden alınan izinle temin edilmiştir. Örgütsel bağlılığı ölçeği olarak ise Allen Meyer'in ölçeği duygusal, devam ve normatif bağlılık boyutlarıyla kullanılmıştır. Allen Meyer'in anket formu Taylan Şahin'den alınan izinle temin edilmiştir. Araştırmadaki veriler kolayda örneklem yöntemiyle elde edilmiştir. Kocaeli ilinde ikisi devlet birisi özel hastane olmak üzere 350 çalışana anket formları yollanmış 334 tanesinden geri yanıt alınabilmiştir. Araştırma verilerine frekans dağılımı analizi, güvenilirlik analizi, ortalama ve standart sapma analizleri, faktör analizi, korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırmanın neticesinde örgüt kültürünün örgütsel bağlılığı etkilediği saptanmıştır. Araştırmanın bu konuda ileride yapılacak araştırmalara rehberlik yapması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present the effect of organizational culture on organizational commitment. Denison's scale with consistency, participation, harmony and mission dimensions is used as a culture scale whereas Allen Meyer's scale with emotional, perpetuation and normative commitment dimensions is used as an organizational commitment scale in the research. The data of research was gathered via convenicence sampling. Questionnaire of this reseach was sent to 350 employees who worked in three hospitals in Kocaeli. Two of these hospitals are private hospitals whereas one of them is a state hospital. 334 employees filled out the questionnaires. Frequency distribution analysis, reliability analysis, mean and standard deviation analyses, factor analysis, correlation analysis and multiple regression analysis were conducted to the data. It was found that organizational culture affected organizational commitment. It is expected that this research will guide the future researches.