İşgörenlerin verimliliğini arttırmada yöneticilerin kullandıkları motivasyon tekniklerinin etkisi ve bir uygulama
The effect of the motivation technics used by managers to increase the productivity of their workers andan application
- Tez No: 469737
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Verimlilik, Motivasyon, Performans, İşletme, Kalite, Productivity, Motivation, Performance, Business Management, Quality
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Değişen, büyüyen ve gelişen ekonomik şartlarda verimlilik, insan hayatında önemli bir olgu olarak yer almıştır. Şüphesiz insanlarda, birtakım potansiyel, yetenek ve gizli güçlerin bulunduğu herkesin kabul ettiği bir gerçektir. İşte insanların başarılı ve verimli olabilmeleri adına üzerinde bulundurduğu potansiyelleri, yetenekleri ve gizli güçlerin ortaya çıkmasına ihtiyaç vardır. Motivasyon, bilinen ya da bilinmeyen yeteneklerin ve gücün etkili ve verimli bir şekilde ortaya çıkmasını sağlayan etkenlerin başında yer alır. O yüzdendir ki toplumsal hayatta ve işletmelerde, verimliliği arttırmada, işgörenlerin barındırdığı yetenek ve güçlerin ortaya çıkmasında yöneticilerin kullandığı motivasyon tekniklerin etkisi bulunmaktadır. Bu motivasyon tekniklerin etkili kullanılması işgörenlerin bulunduğu görevde mutlu olmasını, başarılı olmasını sağlayacak dolayısıyla işletmelerde hedeflenen ve beklenen başarı sağlanmış olacaktır. Araştırmacıların amacı yöneticilerin, üretim yapılan tesislerde işgörenlere yönelik algılarını belirlemektir. Araştırma 3 ayrı örme ve kumaş boya fabrikasında çalışan 46'sı yönetici, 183'ü işçi olmak üzere toplam 229 katılımcıya anket ve ölçek uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Örme ve kumaş boya fabrikasını tercih etmemizin nedeni, işgörenlerin verimliliğini arttırmada yöneticilerin kullandıkları motivasyon tekniklerinin etkisini fabrikada pratik olarak kullanılmasıdır. İşgörenlerin verimliliğini arttırmada yöneticilerin kullandıkları motivasyon tekniklerinin etkisi isimli çalışmada yaptığımız analizde SPSS 20 paket programı kullanılmıştır. Öncelikle bu program vasıtasıyla geçerlik ve güvenlik analizi yapılarak ölçeğin ve alt boyutların Cronbach' s Alpha değerlerine bakılmıştır.Daha sonra ise ölçekten elde edilen demografik bilgilerin yüzde ve frekans dağılımlarına ilişkin betimsel istatistikler hesaplanmıştır. Daha sonraki aşamada ise ölçekten ve alt ölçeklerden elde edilen skorların demografik özelliklere göre normal dağılıp dağılmadığı test etmek için Kolmogarov- Smirnov ve ShapiroWilksanlamlık düzeyine bakarak hiçbir değişken için normal dağılım olmadığına karar verilmiş ve bunun neticesinde ikili karşılaştırmalar için Mann-Whiyney U ve ikiden fazla grubu karşılaştırmak için Kruskal Wallis testi uygulanmıştır.Bu tezde örme ve boya fabrikalarında çalışan ve işinde tecrübe sahibi olan işgörenlerin ve yöneticilerin ideal verimlilik ve motivasyon algılamaları araştırılmıştır. Araştırmada anket,işletmede yöneticilik yapan (46 yönetici) ve işletmede çalışan (183 işgören) olmak üzere toplam 229 kişiden veriler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Efficiency, in changing,expanding and developing economic circumstances, has taken part as a significant fact within human life. Without doubt, the fact that people possess several potentials, talents and hidden powers is an acknowledged truth. In order for people to be successful and efficient at work, those potentials, talents and hidden powers are needed to emerge. Motivation is of the first order of importance regarding the factors which reveal known or unknowntalents and power in on influential and efficient way. Therefore, the motivation technics that the managers exercise have an impact on disclosing skills and potentials which their works possess in terms of increasing the efficiency in social life and enterprises. Practicing these motivation technics effectively will provide the employees to be happy and successful at their tasks, hence targeted and expectedsuccess in the enterprises will be ensured. The aim of the present study is to determine themanagers' perceptions towards the employees in manufacturing facilities. The study was conducted on a total participants of 229; 183 workers employed at 3 weaving and fabric dying factories and 46 managers through application of a scale and a questionnaire.The reason for preference ofweaving and fabric dying factorieswas the practical usage of the impact of motivational technics applied by the managers to increase the employees. Statistical Package for Social Sciences (v.20) was used in the analysis of the study for the impact of motivational technics of the managers in order to increase the employees' efficiency. Primarily, thorough this program, Cronbach's Alpha of scale and it subdimensionswere assessed by validity and safety analysis. Afterwards descriptive statistics were conducted based on percentage and frequency range of demographic data obtained from the scale. At the subsequent stage, in order to test whether the scores acquired from the scaleand subscales scatter or not, Kolmogarov- Smirnov and Shapiro Wilk's Significance level were tested and it was resolved that there was no normal variance for any variable and as a result, Mann- Whiyney u for dual comparisons and Kruskal Wallis test for comparisons of more than two were applied. In this dissertation, optimum efficiency and motivation perceptions of the experienced managers and employees working in weaving and fabric dying factories were studied.