Motivasyon tekniklerinin çalışanların perfonsmanlarını artırmadaki etkisi ve İran'da bir uygulama
Effectiveness in increasing performances of motivation techniques and an application in İran
  1. Tez No: 923670
  2. Yazar: HAMED JABBARI FARHOUD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, İş Gören, Performans, Motivation, Work, Performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüz iş yaşamında işletmelerin devamlılıklarını sağlamada çalışan motivasyon ve performansının rolü büyüktür. Çalışanların işletmelerin birer temsilcisi olduğu iş yaşamında işletmeler çalışan motivasyonlarına ve performanslarına önem vermektedir. Bu bakımdan çalışanlara uygulanan motivasyon tekniklerinin performanslarına olan etkisinin araştırılması ve ortaya konulması önem taşımaktadır. Bu çalışma motivasyon tekniklerinin çalışan performansını artırmadaki etkisinin ölçümlenmesi, bu araştırmanın Türkiye dışında bir ülkede yapılması ve Türkiye ile karşılaştırma yapılabilir olması bakımından önem taşımaktadır. İşgörenlerin verimliliğini arttırmada yöneticilerin kullandıkları motivasyon tekniklerinin etkisi isimli çalışmada yaptığımız analizde SPSS 24 paket programı kullanılmıştır. Öncelikle bu program vasıtasıyla geçerlik ve güvenlik analizi yapılarak ölçeğin ve alt boyutların Cronbach's Alpha değerlerine bakılmıştır. Daha sonra ise ölçekten elde edilen demografik bilgilerin yüzde ve frekans dağılımlarına ilişkin betimsel istatistikler hesaplanmıştır. Araştırmada anket, işletmede yöneticilik yapan ve işletmede 93 kişiden elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre işgörenlerin motivasyonu ve bireysel performansı arasında pozitif bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's business life, the role of motivation and performance in maintaining the continuity of businesses is great. In business life where employees are a representative of businesses, businesses attach importance to employee motivations and performance. In this respect, it is important to investigate the effects of the motivation techniques applied to the employees on their performance and put them into practice. Being able to measure the effects of motivational techniques in enhancing employee performance, the possibility of being able to be done in a country other than Turkey and comparisons to be made with Turkey make this study important. The effect of the motivational techniques used by the managers to increase the productivity of the occupants was the SPSS 24 package program in the analysis we conducted in the named work. First, validity and safety analysis were performed through this program and Cronbach's Alpha values of the scale and sub-dimensions were examined. Then, descriptive statistics about the percentage and frequency distributions of the demographic information obtained from the scale were calculated. In the survey, 93 people who were recruited and managed in the business were provided. According to the results obtained in the study, there is a positive relationship between the motivation of the employees and the individual performance.