Arketip kuramı ve Cengiz Aytmatov'un sanat eserleri
Archetype theory and Cengiz Aytmatov's works of art
- Tez No: 469749
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Cengiz Aytmatov, Arketipsel İnceleme, Roman, Psikanaliz, Cengiz Aytmatov, Archetypical Research, Novel, Psychoanalysis
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 435
Özet
Eski Yunanca olan arketip sözcüğü Türkçe'de ilk imge, ilk örnek gibi anlamlara gelir. İnsanlığın kolektif hafızasında yer alan ilksel imgeler, bilinçdışı psişik yapılar olup insan türünün ortaya çıkışına kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Ortak psişik yapılar olan arketipler, edebiyat bilimciler tarafından mitoloji, psikoloji, antrolopoloji, dinler tarihi gibi farklı disiplinlerden elde edilen bilgilerden hareketle edebî eserlerde arketipsel eleştiri metodu aracılığıyla tespit edilebilmektedir. Bu metot, yirminci yüzyıl itibariyle, modern psikolojinin temsilcilerinden olan Carl G. Jung'un kolektif bilinçdışını kavramını ortaya koyması sonucu ortaya çıkmıştır. Arketip olarak tanımlanan ortak semboller ve figürler kolektif bilinçdışı aracılığıyla sanat eserlerinde canlanmaktadır. Edebî metinlerin tahlilinde kullanılan arketipsel eleştiri metodu, eserden hareketle eseri tahlil etme amacı taşır. Bu durum, arketipsel eleştiri metodu aracılığıyla yapılan edebî eser incelemelerinin estetik değeri yansıtmada başarılı olduğunu gösterir. Arketipler, insanlığın ortak mirasıdır. Sanat eserlerinde arketiplerin yer alması, sanatçının ve eserin evrensele ulaşmasında katkı sağlar. Farklı kültürlerden ve milletlerden insanların ortak paydasını teşkil eden arketipler, sanatçı ve muhatapları için ortak dil olma özelliği taşır. Bu tez çalışmasında Cengiz Aytmatov'un sanat eserleri arketipsel eleştiri metodu aracılığıyla tahlil edilmiştir. Teoride psikolojik tipler, semboller ve arketipsel doğa unsurları hakkında bilgi verildikten sonra; Aytmatov'un eserleri bu bilgiler ışığında değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda yazarın eserlerinin arketipler açısından oldukça zengin olduğu tespit edilmiştir. Bu durum, Aytmatov'un neden geniş kitlelere hitap ettiği sorusunun cevaplarından biridir.
Özet (Çeviri)
The word archetype, which is an ancient Greek word, means the first image, like the first example in Turkish. The primary objects in the collective memory of man are unconscious psychic structures and have a history dating back to the appearance of the human species. Archetypes, which are common psychic structures, can be determined by literary scientists through archetypal critique method in literary works from the information obtained from different disciplines such as mythology, psychology, anthropology, history of religions. This method has emerged as a result of unveiling of the concept of collective unconsciousness by Carl G. Jung, who was the one of the representatives of the modern psychology through the 21th century. Common symbols and figures, defined as archetypes, revive in their artworks through collective unconsciousness. The method of archetypal criticism used in the analysis of literary texts is to analyze the work with movement from the work. This shows that it is successful in reflecting the aesthetic value of the literary works examined through the method of archetypal criticism. Archetypes are a common heritage of humanity. The inclusion of archetypes in art works contributes to the achievement of the artist and the work at universal level. Archetypal which form the common stake of people from different cultures and nations is a common language for artists and their counterparts. In this thesis, Cengiz Aytmatov's works of art were analyzed through archetypal critique method. After informing about psychological types, symbols and elements of archetypal nature in theory; Aytmatov's works have been evaluated in light of this information. As a result of his work, the author's works have been found to be quite rich in archetypes. This is one of the answers to the question of why Aytmatov addressed widespread masses.