Eğitim kurumlarında mesleki bağlılık, örgütte kalma ve örgütten ayrılma niyetinin araştırılması
The research of the occupational commitment, intent to remain in organization and leave from organization in educational institutions
  1. Tez No: 469846
  2. Yazar: SAMET ZEDEF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Bağlılık, Örgütte Kalma Niyeti, Örgütten Ayrılma Niyeti, Öğretmenler, Occupational Commitment, Intent to Remain in the Organization, Intent to Leave from Organization, Teachers
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Mesleki bağlılık, kişinin mesleğini yaşamında merkezi bir konuma getirmesi, mesleğini sevmesi, onun ile özdeşleşmesi ve meslekte kalabilmesi adına göstermiş olduğu duygularının ağır bastığı bir bağlılığı ifade etmektedir. Kişinin mesleki bağlılığında olumlu ya da olumsuz bir tavır sergilemesi onun örgütte kalma niyeti ya da örgütten ayrılma niyeti göstermesini etkilemektedir. Araştırma evrenini Konya ili Beyşehir ilçe merkezinde bulunan devlet okullarında çalışan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında 490 öğretmene ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Meyer ve arkadaşları (1993) tarafından geliştirilen, Tak ve Çiftçioğlu (2009) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ve 18 ifadeden oluşan Mesleki Bağlılık Ölçeği, Gellalty ve arkadaşları (2006) tarafından hazırlanan, Karadeniz (2010) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ve 3 ifadeden oluşan Örgütte Kalma Niyeti Ölçeği ve Tak ve Çiftçioğlu (2008) tarafından geliştirilen ve 5 ifadeden oluşan Örgütte Kalma Niyeti Ölçeğinin Polat (2009) tarafından 2 sorusunun (1. ve 3. sorular) ters kodlanmasıyla İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği elde edilmiş ve bu ölçek uyarlanarak Örgütten Ayrılma Niyeti Ölçeği olarak kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin en yüksek düzeyde göstermiş olduğu mesleki bağlılık boyutunun arzu edilen bir bağlılık türü olan mesleki duygusal bağlılık olduğu anlaşılmıştır. Mesleki devamlılık bağlılığı, mesleki normatif bağlılık ve örgütten ayrılma niyeti demografik değişkenlere göre anlamlı farklılıklar göstermiştir ve öğretmenlerin mesleki bağlılığını en çok etkileyen faktörün de kişisel faktörler olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca üç mesleki bağlılık boyutunun (mesleki duygusal, devamlılık ve normatif bağlılık) birbirleriyle pozitif yönlü anlamlı ilişkiler içinde olduğu, yine bu üç mesleki bağlılık boyutunun örgütte kalma niyeti ile pozitif yönlü anlamlı ilişkiler sergilerken, örgütten ayrılma niyeti ile de negatif yönlü anlamlı ilişkiler sergilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Occupational Commitment, means bringing one's occupation to a central position in his or her life, loving the profession, identification with it and emotional loyalty which he or she shows in order to remain in the profession. A positive or negative attitude in the occupational commitment of the person affects his or her intent to remain or leave the organization. The population of the research consists of teachers working in state (public) schools located in Beyşehir district of Konya provience. 490 teachers have been reached within the scope of the research. As data collection tool in the research, the 18-item Occupational Commitment Scale developed by Meyer et al. (1993) and translated into Turkish by Tak and Çiftçioğlu (2009); the 3-item Intent to Remain in Organization Scale prepared by Gellalty et al. (2006) and translated into Turkish by Karadeniz (2010). Also Intent to Leave from Organization Scale obtained by Polat (2009) reverse coding of 2 questions (1st and 3rd) of the 5-item Intent to Remain in the Organization Scale developed by Tak and Çiftçioğlu (2008) are used in the research. According to the result of the research, it is understood that occupational commitment dimension which the teachers showed to the highest level is the affective commitment to the occupation which is desirable type of commitment. Continuance commitment to the occupation, normative commitment to the occupation and intent to leave from organization show meaningful differences according to demographic variables and it has been found that the factors that have the greatest affect on the occupational commitment of the teachers are the personal factors. Moreover, it was found that the three occupational commitment dimensions (affective comminment, continuance commitment and normative commitment to the occupation) are positively related to each other and they showed positive relations with the intent to remain in the organization and negative relationship with intent to leave the organization.