Hidroksi amit türevlerinin dinamik ve bazı amin tuzları ile kompleksleşmesinin 400 MHz 1H-NMR ile incelenmesi
Dynamic and complexation study of hydroxy amide derivatives with some amine salts by 400 MHz 1H-NMR
- Tez No: 470103
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ZAFER KÖYLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Kimya, Physics and Physics Engineering, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: β-Hidroksi Amit, T_1, T_2, Moleküler Dinamik, Kompleksleşme, Bağlanma Sabiti ve Korelasyon Zamanı, β-hydroxy amide, T_1, T_2, molecular dynamic, complexation, binding constant and correlation time
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada, bazı β-hidroksi amit türevlerinin T_1 ve T_2 durulma zamanları 25 0C'de 400 MHz 1H-NMR spektrometresi ile ölçüldü. ( R_1)⁄(R_2= )((1⁄T_1 ))⁄(2(1⁄T_2 )) oranından τ_c korelasyon zamanı bulunarak moleküllerin hareketi incelendi. Ayrıca, 1H-NMR yöntemiyle β-hidroksi amit türevlerinin bazı amin tuzları ile kompleksleşmesinden faydalanarak, bağlanma sabitleri (K_a) ve Gibbs serbest enerji değişimleri (∆G0) hesaplandı. β-hidroksi amit 1'deki Ar-OH, Amit –NH ve Alkolik –OH gruplarının T_1 sürelerinin, β-hidroksi amit 2 ve 3'teki Ar-OH, Amit –NH ve Alkolik -OH gruplarının T_1 sürelerinden daha büyük olduğu görüldü. Bu sonuç, daha hacimli gruplar taşıyan ligand 2 ve 3'ün molekül içi non-kovalent etkileşimleri yanında, - etkileşimlerinin de etkin olduğunu göstermektedir. Kompleksleşme çalışmalarında, β-kiral hidroksi amit türevlerinin, D-, L-Triptofan ve D-, L-Fenilalanin Metil ester tuzlarıyla non-kovalent etkileşim (-, hidrojen bağı, katyon- vb.) yaptığı ancak, bu etkileşimlerin ilgili amonyum tuzları arasında iyi bir enantiyoseçicilik yaratacak kadar güçlü olmadığı görüldü. Tüm moleküllerin τ_c değerleri ns mertebesinde bulundu. Bu durum, hareketi modüle eden τ_c ilgi zamanının dipolar etkileşmeye dayalı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, T_1 and T_2 relaxation times of some β-hydroxy amide derivatives was measured at room temperature (25 0C) by 400 MHz 1H-NMR spectrometer. The motion of molecules was invastigated by finding τ_c correlation time from the rate of ( R_1)⁄(R_2= )((1⁄T_1 ))⁄(2(1⁄T_2 )). Besides, using 1H-NMR method, binding constant (K_a) and Gibbs free energy changes (∆G0) was determined by the complexation studies of β-hydroxy amide derivatives with some amine salts. T_1 times of Ar-OH, Amide-NH and Alcohol-OH groups in β-hydroxy amide 1 appears greater than the T_1 times of Ar-OH, Amide -NH and Alcohol groups in β-hydroxy amide 2 and 3. This result shows that - interactions as well as non-covalent intramolecular interactions in ligand 2 and 3 which carry more bulky groups. In the complexation studies, it was seen that although β-chiral hydroxy amide derivatives have non-covalent interactions (-, hydrogen bond, cation-, etc.) with D-, L-Tryptophan and D-, L-Phenylalanine Methyl ester salts, these interactions among the relevant ammonium salts are not strong enough to create a good enantioselectivity. τ_c values of all molecules are found in ns range. This indicates that τ_c correlation time which modulates the motion is based on dipolar interactions.