Afet ve insani yardım lojistiği
Disaster and humanitarian logistics
- Tez No: 470213
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TANYAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Ulaşım, İşletme, Public Administration, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Afet, Afet Yönetimi, Lojistik, İnsanı Yardım Kuruluşları, Afet lojistiği, Disaster, Disaster Management, Logistics, Humanitarian Relief Organizations, Humanitarian Logistics
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Dünya nüfusunun artması, yeryüzünde insanların kullanımına açılan alanların çoğalması ve küresel ısınmasın yükselmesi yüzünden her geçen sene meydana gelen doğal afetler de artmaktadır. Doğal afetlerdeki artışın yanısıra ülkeler arası ve ülke içi savaşlar neticesinde de göç eden ve insanı yardıma ihtiyaç duyan kişi sayısı artmaktadır. Doğal afetlerin ne zaman olacağı ve tahribat gücü önceden bilinemez ve engellenemez. Gerçekleştiğinde ise çok büyük hasara, can ve mal kaybına sebep olurlar. Acil ve doğru yardım hasarın daha kolay atlatılması için çok önemlidir. Bu safhada İnsanı Yardım Kuruluşları devreye girmektedir. İnsanı yardım operasyonlarının merkezinde ise afetzedelerin etkili ve verimli bir şekilde destek alabilmelerini sağlamada kilit rolü olan afet lojistiği yer almaktadır. Bir taraftan fazla bekleme tahammülü veya şansı olmayan afetzedelere hızlıca malzemelerin tedarik edilip iletilmesi gerekmekte iken, diğer taraftan da altyapısı hasar görmüş afet bölgesinde lojistik sistemlerinin çalışır hale getirilmesi gerekmektedir. Tez üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde lojistik ve tedarik zinciri yönetimi kavramları incelenmiş, temel lojistik faaliyetleri ve ticari işletmelerde lojistik faaliyetleri açıklanmıştır. İkinci bölümde afet kavramı, çeşitleri, erken uyarı sistemleri ele alınmıştır. Afet ve insanı yardım lojistiği kavramı ve zorlukları açıklanmış, ilgili teknolojiler, kuruluşlar incelenmiştir. Son bölümde ise Almanya ve Türkiye'deki iki önemli insani yardım kuruluşun yapılanması ve çalışmaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Natural disasters are increasing every year due to the increase of the world population, the increase of the areas opened for human use on the earth and the increase of global warming. In addition to the increase in natural disasters, also many people are migrating to other countries because of war and the number of people seeking for humanitarian aid is increasing. When and how destructive natural disasters will occur is not predictable and can not be prevented. When it happens, they cause a lot of damage, loss of life and property. Immediate and appropriate help is very important to make the overcome the damage easier. In this phase humanitarian relief organizations have to be in action. At the center of humanitarian relief operations is disaster logistics, with the key role to ensure that the people receive effective and efficient support. While it is necessary to supply and deliver materials immediately to the affected people who do not have a lot of time or chance to wait, logistics systems needs to be operational in the disaster area where infrastructure has been damaged. This study consists of three parts. In the first part logistics and supply chain management concepts investigated and main logistic functions and business logistic activities are explained. In the second part, disaster concept, disaster types and early warning systems are discussed. The concept and challenges of disaster and humanitarian aid logistics are explained, related technologies and organizations are examined. In the third part, the organizational structure and operations of two important humanitarian institutions in Germany and Turkey have been examined.