Duygusal zekâ ve etik karar verme ilişkisi: İnsan kaynakları alanında bir araştırma
The relationship between emotional intelligence and ethical decision making: A research in the field of human resources
  1. Tez No: 470305
  2. Yazar: EDA NEÇARE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN ŞEHİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Etik Karar Verme, İnsan Kaynakları, Emotional Intelligence, Ethical Decision Making, Human Resources
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Çalışmamız, insan kaynakları depatmanı çalışanlarının, Duygusal Zekâ ve Etik Karar Verme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesini ele almaktadır. Bu kapsamda ilk bölümde Duygusal Zekâ kavramı ele alınmış olup Duygusal Zekâ Modelleri, Duygusal Zekânın Örgütler İçin Önemi ve İnsan Kaynakları Uygulamalarındaki Rolü detaylı olarak ele alınmıştır. İkinci olarak da Etik Karar Verme kavramı incelenerek konu ile ilgili temel kavramlar, Etik Karar Vermeyi Etkileyen Faktörler, Etik Karar Verme Modelleri ve Etik Karar Vermenin İnsan Kaynakları Uygulamalarındaki Rolüne yer verilmiştir. Yapılan çalışmada Duygusal Zekâ ve Etik Karar Verme değişkenlerini konu alan geçmiş çalışmalara da yer verilmiştir. Sonrasında insan kaynakları çalışanlarının Duygusal Zekâ ve Etik Karar Verme ilişkileri analiz edilmiştir. Analize konu olan insan kaynakları çalışanları telekomünikasyon sektörü çalışanları arasından seçilmiştir. Araştırma sonuçları“SPSS 15.0”istatistik programı yardımıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; Tanımlayıcı İstatistiki Analizler, Faktör Analizi, Güvenilirlik Analizi, Frekans Analizi, Spearman Korelasyon Analizi, Independent Sample T Testi ve One Way Anova testi kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonucu olarak, Duygusal Zekâ ile Etik Karar Verme arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Our study handles the relationship between emotional intelligence and ethical decision making levels of human resources employees. In this context, in the first part, Emotional Intelligence concept is discussed and Emotional Intelligence Models, Importance of Emotional Intelligence in Organizations and The Role Of Human Resources Applications are discussed in details. Secondly, main concepts of Ethical Decision Making are examined and basic concepts related to the subject, The Factors Affecting Ethical Decision Making, Ethical Decision Models and The Role Of Human Resources Applications are included. This study also includes the studies which have been done in the past about Emotional Intelligence and Ethical Decision Making variables. Afterwards connections between Emotional Intelligence and Ethical Decision Making Levels of human resources employees are analysed. The human resources employees who are the subject of analysis are selected from telecommunications sector. The results of the study are analyzed by using“SPSS 15.0”statistical packet program. In this analysis of data; Descriptive Analysis, Factor Analysis, Reliability Analysis, Frequency Analysis, Spearman Correlation Analysis, Independent Sample T-Test, and One Way Anova tests are used. In a consequence of this research, it is determined that there is a positive and significant relationship between Emotional Intelligence and Ethical Decision Making.