Kişilik özellikleri ve çalışanların kariyer gelişiminin kariyer memnuniyetleri üzerine etkisi ve bir araştırma
Effects of personality and employees new career approaches on their career satisfaction and a research
  1. Tez No: 470322
  2. Yazar: ÖZLEM YAVAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik Özellikleri, Kariyer Gelişimi, Kariyer Memnuniyeti, Personality, Career Development, Career Satisfaction
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüzde birçok çalışan, kariyerini bizzat yapılandırmak ve gelişime yönelik attığı her çabası ile daha da öne çıkaracağını bilmek istemektedir. Çalışanlar verimliliklerini korumak adına sürekli öğrenmek ve gelişmek durumundadır. Bu şekilde kariyer beklentileri doğrultusunda hareket ederlerken çalıştıkları şirketin amaçlarına ulaşmasına da katkı sağlamaktadırlar. Şirket içerisinde de devam eden gelişim fırsatlarının var olması hem örgüt hem de çalışanlar açısından önemli faydalar sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, çalışanların kişilik özelliklerinin ve kariyer gelişimlerinin kariyer memnuniyeti üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, kariyer gelişimi sürecinin yeni ve önemli unsurları olan çok yönlü ve sınırsız kariyer düşüncesi hakkında daha fazla bilgi edinmeyi sağlayabilecektir. Ayrıca çalışma kariyer memnuniyetine etki eden kişilik özellikleri ile bu kavramlar ile ilişkili bireyin kariyer gelişiminin açıklanması açısından önem arz etmektedir. Bununla birlikte, ilgili yazında; kişilik özellikleri, kariyer gelişimi ve kariyer memnuniyeti kavramlarını bir arada inceleyen çok fazla çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çerçevede araştırmanın literatüre katkı yapacağı düşünülmektedir. Ayrıca araştırma, hem örgütsel davranışa hem de insan kaynakları yönetimi alanına yapabileceği katkılar nedeniyle disiplinler arası bir çalışma özelliği taşıması nedeniyle de önemli olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, particularly the new generation employees would like to know whether they are the architects of their own career and they want each step they take for their development to carry them further. The employees should learn continuously and develop themselves in order to protect them or their self-efficiency. In this way, employees will contribute to achieve the company's objectives, while taking action towards their expectations. Having continuous learning opportunities in a company would be a benefit for both employee and organization. The aim of this study is to identify the effects of personality traits and career development on employees caree satisfaction. The research is also central to learn more about protean and boundaryless career attitudes, the new and important items of career development process, to determine personality traits and career development factors that influence career satisfaction and to measure individual's protean and boundaryless career orientation. Nonetheless, a small amount of study found in literature that examined personality traits, career development and career satsifaction together. In this context, the study is thought to contribute both literature and applied research. Also the research is important for being an interdisciplinary study characteristic, also for its contributions between and both organizational behavior and human resources management.