Taksicilerde anksiyete düzeyi ile sosyodemografik değişkenlerin ve kendisinden kaynaklanan kaza oranlarının incelenmesi
Investigation of anxiety level, sociodemographic variables and self-induced accident rates in taxi drivers
- Tez No: 470353
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMETTİN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Taksi, Taksici, Kaza, Anxiety, Taxi, Taxi-Driver, Accident
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma, günlük yaşamımız içerisinde hizmet aldığımız taksicilerde, anksiyete düzeyi ile sosyodemografik değişkenlerin ve kendisinden kaynaklanan kaza oranlarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi İstanbul'un tüm ilçelerinden seçilen gececi, gündüzcü, hafta sonu ve dönüşümlü çalışan olmak üzere toplam 391 taksiciden oluşmaktadır. İstanbul'da 17 bin 395 taksi bulunmaktadır. Yapılan istatiksel hesaplamalar sonucu, 17 bin 395 taksiyi temsil edebilmek için, minimum 391 taksici ile görüşme sağlanması gerektiği saptanmıştır. Daha önce benzer bir araştırmada kullanılan sosyo demografik bilgi formuna, çalışmamıza uygun yeni sorular eklenerek, araştırmamızdaki deneklere uygulanmıştır. Anksiyete duzeyinin belirlenmesi için ise“BECK (Anksiyete Ölçeği)”uygulanmıştır. Bu amaçla elde edilen bilgilerin frekans yüzde dağılımları incelenmiş ve araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde t-testi, anova testi, korelasyon analizi ve tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Bulgular literatür çerçevesinde yorumlanarak, öneriler geliştirilmiştir. Taksicilerde, yapılan kaza oranlarının üzerindeki anksiyete etkisi literatürde sık rastlanmadığından, konunun taksiciliğe yeni bir bakış açısı getireceği düşünülmektedir. Araştırma sonuçlarına göre, taksicilerde anksiyete düzeyi genel olarak düşük çıkmış olsa da, kendinden kaynaklı kaza yapanların anksiyete oranı, kendinden kaynaklı kaza yapmayanların oranına göre daha yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to explore and determine of anxiety level, sociodemographic variables and self-induced accident rates in taxi drivers that get service in our daily life. The population of the study is occured of 391 cab-drivers, who are selected from all districts of Istanbul and who work at night, during the daytime, over the weekend. There are 17,395 taxis in Istanbul. It has been determined that a minimum of 391 taxi drivers should be interviewed to represent 17,395 taxis. The test subjects are applied in our study by adding appropriate new questions to my work , the form of sociodemographic information that has been used in a similar study before. BECK (Anxiety Scale) "was applied to determine the anxiety level. Frequency percentage distribution of the so-obtained information for this purpose was examined, and SPSS (Statistical Package for Social Sciences) was used to analyze such data. In the analysis of the data was used t-test, anova test, correlation analysis and descriptive statistics. The findings were commentated within the framework of literature, recommendations have been developed. It is thought that it will bring a new perspective to the taxi driver effects of anxiety on accident rates in taxi driver to did not frequently encountered in the literature. According to results of the study, even though the anxiety rate of the taxi drivers were generally low, Anxiety rate of selfinduced accident of taxi drivers were higher than anxiety rate of taxi drivers who did not self-induced accidents.