Çalışanların otantik liderlik algılarının örgütsel vatandaşlık ve iş performansı üzerindeki etkisi ve örgütsel güvenin aracı rolü: İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş.'de bir araştırma
The effects on organizational citizenship and business performance of authentic leadership perceptions of employees and mediating role of organizational trust: A research in İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş.
  1. Tez No: 470367
  2. Yazar: SUAT YANGIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ATAN TARLACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Authentic Leadership, Organizational Trust, Job Performance, Organizational Citizenship Behavior
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışma, çalışanların otantik liderlik algılarının örgütsel vatandaşlık ve iş performansı üzerindeki etkisi ve örgütsel güvenin aracı rolünü ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Bu maksatla üretim sektörü firmalarından İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş.'nin çeşitli kademelerindeki 304 çalışandan anket yöntemi ile toplanan verilerle bir araştırma yapılmıştır. Öncelikle araştırmanın değişkenleri ile ilgili yapılan alanyazın araştırması ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Müteakiben yapılan uygulamalı araştırmanın yöntemi ile ilgili bilgiler, yapılan analizler ve analizler sonucunda elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Son olarak elde edilen bulgular tartışılmış ve sonuçlar çıkarılmıştır. Bulgulara ulaşmak için güvenilirlik, doğrulayıcı faktör, fark testleri ve ilişkisel analiz yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; a. Çalışanların demografik özelliklerinin otantik liderlik algısını farklılaştırmadığı, b. Otantik liderlik, örgütsel güven, örgütsel vatandaşlık davranışı ve iş performansı değişkenlerinin aralarında anlamlı ilişkilerin olduğu ve birbirlerini olumlu yönde etkilediği, c. Otantik liderlik davranışlarının, örgütsel güven, örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütsel performansı yordadığı, d. Örgütsel güvenin; otantik liderlik ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki aracılık rolünde ve otantik liderlik ile iş performansı arasındaki aracılık rolünde kısmi etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of the study is understending the employees' perception of authentic leadership effect on job performance and organizational citizenship behaviour and uncovering the mediating role of organizational trust. For this purpose, research has been conducted with the data collected by survey method from 304 employees who worked various levels of the production sector firms in Izmir Demir Celik Sanayi A.S. Firstly, the research of the literature on the research variables has been discussed in detail. Subsequently, the information about the method of the applied research, applied analysis and the findings obtained from the analysis results has been featured. Finally, the findings were discussed and the results were obtained. Reliability, correlation, independent sample t test, one-way analysis of variance, regression analysis and confirmatory factor analysis were applied for attaining findings. Based on the findings; a. Employees' demographic charecteristics have not been differentiation on leadership perception. b. There are significant relationship between variables of authentic leadership, organizational trust, organizational citizenship behavior and job performance. Variables are positively affected each other. c. Behaviors of authentic leadership affects to organizational trust, organizational citizenship behavior and organizational performance. d. The mediation role of organizational trust is partial for the relationship between authentic leadership and organizational citizenship behavior and between authentic leadership and job performance.