Toplum ve ruh sağlığı merkezlerinde tedavi gören şizofreni hastalarında,bağlanma stillerinin terapötik ittifak ve ilaç uyumu ile ilişkisi
Examination of relationship among attachment styles, therapeutic alliance, treatment adherence of schizophrenia patients being treated in public mental health centers
- Tez No: 470370
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMETTİN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, Terapötik İttifak, Şizofreni, İlaç Uyumu, Attachment styles, Therapeutic Alliance, Treatment Adherence, Schizophrenia
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma, Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezleri (TRSM)'nde tedavi gören şizofreni hastalarında bağlanma stillerinin terapötik ittifak ve ilaç uyumu ile ilişkisini incelemeyi hedeflemiştir. Araştırma için, ölçek çalışmasına katılımı uygun bulunan ve şizofreni tanısı olan 60 hastanın katılımı sağlanmıştır. Bilgilendirilmiş onamları doğrultusunda anketleri doldurması istenen katılımcıların vermiş olduğu bilgiler analiz edilerek araştırma değişkenleri değerlendirilmiştir. Araştırma için katılımcıların yanıt verdikleri değerlendirme araçları“Demografik Bilgi Formu”,“İlişki Ölçekleri Anketi”,“Tıbbi Tedaviye Uyum Oranı Ölçeği”ve“Görüşme Değerlendirme Formu”dur. Araştırmada ölçeklerden alınan bilgiler istatistiksel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulguları doğrultusunda, tedaviye uyum değişkeni ile saplantılı bağlanma stili arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuş, kayıtsız bağlanma ve terapötik ittifak arasında negatif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Bununla birlikte, demografik değişkenler araştırmanın değişkenleri olan bağlanma stilleri, terapötik ittifak ve tedaviye uyumu ile karşılaştırılmış, medeni durum, iç görü, intihar girişimi ve tıbbi rahatsızlık bakımından araştırma değişkenlerinin anlamlı farklılıkları olduğu saptanmıştır. Şizofreni tanısı konulmuş hastalar için uygun bir tedavi planı oluşturulması anlamında tedavi sürecinde bağlanma stilleri ve tedaviye gösterdiği uyumun önem arz etmesi sebebiyle, bu çalışmada elde edilen bulguların uygulama anlamında tedavi sürecinin etkililiği arttırabilecek yöntemlerin geliştirilmesi ve ilerleyen dönemlerde yapılacak çalışmalara katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF RELATIONSHIP AMONG ATTACHMENT STYLES, THERAPEUTIC ALLIANCE, TREATMENT ADHERENCE OF SCHIZOPHRENIA PATIENTS BEING TREATED IN PUBLIC MENTAL HEALTH CENTERS ABSTRACT This study aimed to examine the relationship among Schizophrenia patients' attachment styles, treatment adherence, and therapeutic alliance. For this study, 60 patients with schizophrenia being treated in public mental health centers were recruited with their informed consent for applying surveys. For data collection, participants filled four forms including“Demographic Information Form”,“Therapy Evaluation Form”,“Medication Adherence Rating Scale”, and“Relationship Scales Questionnaire”. Statistical methods were maintained with the data obtained from the respondents. Based on the results of the study, treatment adherence was found as positively correlated with preoccupied attachment Additionally, therapeutic alliance was found as negatively correlated with dismissed attachment. Additionally, research variables including therapeutic alliance and treatment adherence were also compared with demographic variables. Findings related to the comparison indicated significant relationship with certain demographic variables including marital status, insight, physical illness, and suicidal attempt. The findings of this study are important in terms of modifying treatment process when working with schizophrenia patients for obtaining success outcome. Besides, the findings are prominent and promising in terms of contributing details for further research and applications.