Spor alanında özel yetenek sınavına giren adayların sosyal destek algılarının stresle başa çıkma tarzlarına etkisinin incelenmesi
The investigation of social support perceptions' the way of coping with stress affection on the participants who took special talent exam on sport
- Tez No: 470376
- Danışmanlar: DOÇ. SELHAN ÖZBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Spor, Education and Training, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Sosyal Destek, Stresle Başa Çıkma, Spor Alanında Özel Yetenek Sınavları, Perceived Social Support, Coping Stress, School Of Physical Education Special Talent Exam
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmanın amacı; spor alanında özel yetenek sınavına giren adayların sosyal destek algılarının stresle başa çıkma tarzlarına etkisinin incelenmesidir. Çalışmanın araştırma grubunu 2016-2017 eğitim öğretim yılında Adnan Menderes Üniversitesi'nde düzenlenen BESYO özel yetenek sınavına giren adaylar oluşturmaktadır. Araştırmaya 542 kişinin gönüllü katılımı sağlanmıştır. Araştırmanın veri toplama araçlarını Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanmış olan Kişisel Bilgi Formu oluşturmaktadır. Verilerin analizinde; t testi, varyans analizi, korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizinden faydalanılmıştır. Araştırmanın istatistiksel bulguları, SPSS 23TM paket proğramı aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırma sonucunda cinsiyet ve yaşın stresle başa çıkma ve algılanan sosyal destek üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yarattığı bulgusuna ulaşılmıştır. Spor branşı ve lisansa sahip olma durumunun stresle başa çıkma ve algılanan sosyal destek üzerinde anlamlı bir farklılık yaratmadığı ortaya çıkmıştır. Sosyal destek algısının stresle başa çıkma tarzlarına etkisinin analizi sonucunda, arkadaştan algılanan sosyal desteğin, kendine güvenli yaklaşım iyimser yaklaşım ve sosyal destek arama yaklaşımlarını pozitif yönde etkilediği, boyun eğici yaklaşımı ise negatif yönde etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Aileden algılanan sosyal desteğin sosyal destek arama ve boyun eğici yaklaşımı pozitif yönde etkilediği, özel kişiden algılanan sosyal desteğin iyimser yaklaşım üzerine pozitif yönde etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate of social support perceptions' the way of coping with stress affection on the participants who took special talent exam on sport. The researching group of this study consists of the participants who took BESYO special talent exam which held in Adnan Menderes University during 2016 – 2017 education period. 542 volunteer participants are provided in to this investigation. The way of collecting data of this research consists of Multidimensional Social Supporting Scale, The Ways of Coping with Stress Scale, and Personal Information Form which prepared by researcher. During analysing of the datas, taken advantage from t test, variance analysis, corelation analysis, and multi regression analysis. The statistical findings of the research are obtained by SPSS 23TM package programme. At the result of the research, statistical significant difference have found on perceived social support and coping with stress in terms of sex and age. But, the branch of sport and having a licence status have no significant difference on so-called situations. At the result of the analysis, social support perception's affection on coping with stress, self-confidental and optimistic approach, and seeking social support approaches affected positively of social support which perceived from friend, but it affected submissive approach negatively on the determination of the styles of coping with stress affection. The perceived social support from the family affected submissive approach and seeking social support positively, and the perceived social support from private person affected positively on optimistic approach.