Filipinler-Çin Güney Çin denizi alanları anlaşmazlığı karşısında Amerikan mihver dengeleme stratejisi
American pivot balancing strategy towards the Philippine-Chinese dispute over south China sea territories
  1. Tez No: 470413
  2. Yazar: MAZUİN QUIACHON
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARGUN BAŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Çin Halk Cumhuriyeti, Filipinler, dengeleme, denizlerde dolaşım serbestliği, The USA, The PRC, The Philippines, balancing, freedom of navigation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
ABD'nin Asya'ya yönelik mihver stratejisi (MS) Başkan Obama yönetimi tarafından Çin Halk Cumhuriyeti'nin (ÇHC) yükselen gücüne ve GÇD'de artan faaliyetlerine karşı oluşturulan bir dengeleme politikasıdır. Bu politikayla ABD'nin Asya Pasifik Bölgesi'nde tekrar başat güç olmasını sağlayacak gerekli güvenlik, diplomatik ve ekonomik yatırımların arttırılması hedeflenmektedir. Literatürde bunun bir dengeleme politikası mı yoksa bir çevreleme politikası mı olduğuna dair tartışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmalardan farklı olarak bu tez kullandığı tarihsel metotla hem Obama öncesi hem de sonrası dönem ABD Asya Pasifik Politikası'na bakarak bunun dengeleme, angajman ya da çevreleme politikalarından hangisiyle ilişkilendirilebileceğini anlamaya çalışmaktadır. Ayrıca kullanılan tarihsel metot ABD'nin GÇD üzerinde cereyan eden ihtilafa yönelik politikalarını 1995'ten Obama'nın görevde olduğu 2009-2016 yıllarına kadar analiz etme imkanı sunmaktadır. Yapılan analizler GÇDA bağlamında egemenlik haklarının söz konusu olduğu noktalarda ABD'nin tarafsız kaldığını göstermektedir. ABD tarafından egemenlik hakları konusundaki hassasiyet elden bırakılmadan bölge istikrarı ve denizlerde dolaşım serbestliği ilke edinildiği gözlemlenmektedir. Bu tez GÇD'deki sınır anlaşmazlıklarını inceleyen karşılaştırmalı çalışmalar ve küçük devletler arasında ya da Türkiye'nin Yunanistan ve Kıbrıs ile olan sınır anlaşmazlığı örneğindeki gibi büyük devletler arasında cereyan eden anlaşmazlıkların analizi için örnek çalışma olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The United States Pivot to Asia (USPA) policy of President Barack Obama's administration is a balancing strategy against the People's Republic of China's (PRC) rising power and increasing activities in the South China Sea (SCS). This policy aims to expand the US security, diplomatic and economic investment in Asia-Pacific in order to regain the US superior power again in the region. Many scholars in the existing literature argued that the USPA policy is either an engagement or containment strategy. Using the historical method, my thesis intends to analyze the US foreign policy in the Asia-Pacific region (APR) before and during Obama's term in order to find out whether the USPA policy is a balancing, engagement or containment strategy in the APR. In addition to that, using the historical method, my thesis aims to examine the US policy over the South China Sea territorial dispute (SCSTD) since 1995 until the USPA policy of Obama administration from 2009 up to 2016. Based on the findings and analysis of my thesis, the USA has been neutral in terms of the issue of sovereignty towards the SCSTD. However, the USA is committed in preserving the freedom of navigation and maintaining the stability in the APR. My thesis can be used as a source for comparative studies between the South China Sea territorial dispute and other territorial dispute of small states with big states such as Turkey's territorial dispute with Greece and Cyprus.