Bazı tiyoüre bileşikleri kullanılarak mikro kapsüllerin hazırlanması ve sorpsiyon özelliklerinin incelenmesi
Preparation and characterization of magnetic polysulfone/ thiourea microcapsules and its application for the Cr(III) removal
- Tez No: 470768
- Danışmanlar: PROF. DR. ESENGÜL KIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Cr(III), mikrokapsül, N-Benzoil-N'-(4-metilfenil) tiyoüre, polisülfon, Adsorption, Cr(III), microcapsule, N-Benzoyl-N'-(4-methylphenyl) thiourea, polysulfone
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Yapılan bu tez çalışmasında, yeni N-Benzoill-N'-(4-metilfenil) tiyoüre (TTU) esaslı polisülfon/tiyoüre (PSF/TTU) manyetik mikrokapsüllerin faz inversiyon yöntemi ile hazırlanması amaçlanmıştır. Mikrokapsüllerin karakterizasyonu, taramalı elektron mikroskopu (SEM), enerji dağılım X-ray spektroskopisi (EDX) ve termogravimetrik analiz (TGA) teknikleri ile gerçekleştirildi. Hazırlanan mikrokapsüllerin adsorpsiyon özelliklerinin araştırılması da de sulu çözeltiden Cr(III) iyonu için değerlendirilmiştir. Adsorpsiyonu etkileyen parametreler olarak, pH, temas süresi, adsorban miktarı (mikrokapsül), sıcaklık ve konsantrasyon gibi parametreler optimum şartları belirlemek için incelenmiştir. Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izotermleri adsorpsiyon mekanizmasının hangi tür izoterme uygun olduğunu belirlemek için çalışıldı. Sonuçlara göre, Cr(III) iyonlarının adsorpsiyon davranışının Langmuir izotermine uygun olduğu tespit edilmiştir. Termodinamik ve kinetik analizlerden elde edilen deneysel verilere göre, Cr(III) iyonu adsorpsiyonu kendiliğinden ve ekzotermik ve ayrıca adsorpsiyon prosesi pseudo ikinci derece kinetik modele daha uygun bulunmuştur. Ayrıca, gerçek atıksu numunesi olarak deri atıksuyu kuulanılmış ve bünyesindeki Cr(III) iyonları uzaklaştırılmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, Cr(III) iyonları yeni hazırlanan PSF/TTU manyetik mikrokapsüller ile etkili bir şekilde % 87,54 oranında uzaklaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main goal of this thesis was to prepare a novel magnetic polysulfone/thiourea (PSF/TTU) microcapsules based on N-Benzoyl-N'-(4-methylphenyl) thiourea (TTU) with the phase inversion method. Characterization of the microcapsules was performed by using scanning electron microscopy (SEM), energy dispersive X-ray spectroscopy (EDX), and thermogravimetric analysis (TGA) techniques. The investigation of the adsorption properties of prepared microcapsules for the Cr(III) ion in the aqueous solution were evaluated. The parameters affecting the adsorption such as pH, contact time, amount of adsorbents (microcapsules), temperature and concentration were examined for optimum conditions. Langmuir and Freundlich adsorption isotherms were studied to investigate the suitability of adsorption mechanism. As a result, the adsorption behavior of Cr(III) ions was found to be appropriate for the Langmuir isotherm. Cr(III) ion adsorption is spontaneous and exothermic and the adsorption process is more suitable to Pseudo II. order kinetic model according to the thermodynamic and kinetic analysis of the experimental data. Besides, real wastewater sample was used in order to highlight the effects of background water chemistry. Tannery wastewater was used for the removal of Cr(III) ions. As a result, Cr(III) ions were effectively removed by % 87.54 with novel prepared PSF/TTU magnetic microcapsules.