Mikrotremor yöntemiyle Manisa il merkezi ve yakın çevresinin yer etkisinin incelenmesi
Examination ofthe ground effects of Manisa and close surroundings by the microtremor method
- Tez No: 470790
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT YALÇIN KALYONCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikrotremör titreşimcik, To zemin hakim titreşim periyodu, (A0) zemin büyültme katsayıları, TPeriyot, Vs Yüzeydeki yer hareketinin bileşeni, H/VYatay bileşenin düşey bileşene oranı, Sn Saniye, Microtremor vibration, To predominant period, [Ao] amplification coefficients, T period, Vs The component surface ground motion, H/V the ratio of horizontal component to vertical component, Sn Second
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Butez çalışmasında Manisa il merkezi ve yakın çevresinin Jeofizik Yöntemlerden olan Mikrotremor Yöntemiyle yer etkisinin incelenmesi yapılmıştır. Çoğunlukla belediye sınırları içerisine giren bölgelerde ölçümler alınmıştır. Özellikle yapılaşma ve yerleşimin yoğun olduğu yerlerde ve yapılaşmanın sık olduğu bölgelerde ölçüm noktaları sayısı arttırılmıştır. Aynı zamanda şehir merkezi ve çevresi için genel yer etkisi özelliklerinin anlaşılabilmesi amacıyla da ölçüm noktaları belirlenmiştir. Çalışma yapılacak bölgede verimli bir çalışma ve güvenilir sonuçlar elde edilebilmesi için bölgenin genel jeolojisi daha önce yapılan çalışmalar ışığında incelenmiştir. Bu bilgiler ışığında bölgenin jeolojik birimlerinin dağılımları ve sınırları incelenerek yapılacak olan mikrotremor çalışmasının ne ölçekte bir alanda yapılacağı ve ölçüm noktalarının bölgeyi temsil edebileceği sıklıkta yapılmasına karar verilip CMG-6TD marka 3 bileşenli hızölçer kullanılarak veriler her bir kayıt süresi minumum 20 dakika olacak şekilde, 84 noktada, 20 Hz örnekleme aralığı ile mikrotremör kayıtları alınarak, Geopsy programı ile nakamura tekniği (H/V)uygulanarak değerlendirilmiştir. Ölçüm yapılan noktalarda alınan koordinatları kullanarak zemin hakim peryodu (To) ve büyültme katsayısının dağılım değerleri belirlenerek surfer programında haritalanmıştır. Sonuç olarak elde edilen haritalardan deprem hasarları açısından riskli olabilecek bölgeler ve daha az riskli bölgeler belirlenmiştir. Ayrıca bölgede yerin doğal salınım periyodunun ve yerin büyültme katsayısının dağılımı belirlenmiş ve zonlama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
On this study; an examination of ground effect is done by Microtremor Method about Manisa city center and around. Measrurements were taken mostly in the areas of municipal boundaries. Measurement points were increased where there is a large number of structuring and where there is a large number of settlement. At the same time, measurement points were determined in city center and around to understand the general ground effect properties. General geological properties of the region were examined under the previous studies to obtain reliable results and efficient study. In accordance to these informations, it was decided to carry on the frequency of light may represent the region in the geological units and distributions to be made by examining the limits of what mikrotremor work will be done in the area of scales and measuring point. Microtremor records were taken using CMG-6TD which has accelerometer with 3 components and minimum record time of 20 minutes, on 84 points and 20 Hz of sampling interval and the records were evaluated by Geopsy software applying Nakamura technique. Using the coordinates taken at the measurement points, distributional values of predominant period [To] and magnification factor were determined and mapped on the surfer software. As a result, the risky and less risky regions were determined using the resulting maps earthquake damage in terms. Also the distribution of natural oscillation frequency and the magnificaiton factor of ground were determined and were zoned.