Hazır salatalardan Pseudomonas spp. izolasyonu ve karakterizasyonu
Isolation and characterization of Pseudomonas spp. from salads
- Tez No: 470802
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYHAN ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Salata, Pseudomonas fluorescens, antibiyotik duyarlılığı, Raw salad, Pseudomonas fluorescens, antibiotic susceptibility
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Günümüzde yoğun çalışma koşulları nedeniyle pratik ve sağlıklı olduğu düşünülerek çiğ sebze salataları sıklıkla tüketilmektedir. Pratik ve besleyici olduğu düşünülen bu salataların hijyen durumu tartışmalıdır. Çünkü salataların hazırlanması için kullanılan sebzelerin yeterli miktarda yıkanmaması, hijyenik olmayan yüzeylerle teması salataların mikrobiyal yükünü artırmaktadır. Salataları tüketen bireyler için bu durum sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Dahası bağışıklığı baskılanmış bireylerde fırsatçı enfeksiyonların gelişmesine neden olabilir. Bu nedenle bu tez çalışmasında lokantalardan temin edilen çiğ sebze salatalarının toplam aerofilik mezofilik bakteri yükü tespit edilmiştir. Pseudomonas cinsi izolatların analizi için, 16S rRNA PZR yapılmış ve bu izolatların çeşitli antibiyotikler için duyarlılıkları disk difüzyon metodu ile incelenmiştir. 16S rRNA PZR ile tüm izolatların 29 tanesinin Pseudomonas cinsi oldukları belirlenmiştir. 9 izolat P. fluorescens olarak belirlenmiştir. İzolatların tamamında çoklu antibiyotik direnciın seftazidim, sefuroksim ve ampisilin antibiyotiklerine dirençli olduğu tespit edilmiştir. Çiğ sebze salatalarının hazırlık aşamalarında, halk sağlığı açısından hijyen koşullarına daha fazla önem verilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Due to their busy working schedules, people frequently eat raw vegetable salads considering that they are practical and healthy. Hygiene of these salads is a debated issue because improperly and inadequately washed vegetables and their contact with unhygienic surfaces increase the microbial load. As a result, the microbial load may cause various health problems for individuals who consume these salads. It can also lead to the development of opportunistic infections in immunocompromised individuals. Therefore, in this thesis, total aerophilic mesophilic microbial load of raw vegetable salads supplied from restaurants was determined. 16S rRNA PCR was performed to analyze Pseudomonas spp. isolates and the Kirby‐Bauer diskdiffusion test was used to investigate their susceptibility to various antibiotics. By 16S rRNA PCR gene analyses, 29 of the isolated bacteria were determined to be Pseudomonas spp. Moreover, 9 isolates were defined as Pseudomonas fluorescens. All P. fluorescens isolates exhibited multi‐resistance to various antibiotics and more specifically it was determined that these isolates were resistant to ceftazidime, cefuroxime, ampicillin. For better public health, more importance should be attached to hygienic conditions where raw vegetable salads are prepared.