Erkek eşcinsellerde benlik kavramının netliği ve mutlak gerçek ihtiyacı değişkenleri ile problem çözme ve stres belirtileri değişkenleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between self concept clarity and need for absolute truth and problem solving and symptoms of stress in homosexual male
- Tez No: 470946
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik kavramının netliği, mutlak gerçek ihtiyacı, problem çözme, stres belirtileri, Self concept clarity, need for absolute truth, problem solving, symptoms of stress
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Tarihsel olarak incelendiğinde, eşcinsel bireylerin toplumda bir yer sahibi olabilmek için kendilerine heteroseksüel görünümü vermek veya diğer bireylere açılmak zorunda kaldıkları dikkat çekmektedir. Eşcinsel bireylerin, kimlik inşası sırasında kimlik karmaşası yaşadığı, benliklerine ilişkin mutlak gerçek ihtiyaçlarının oldukça yüksek olduğu, yüksek mutlak gerçek ihtiyaçları nedeniyle ruh sağlıklarının olumsuz yönde etkilendiği ve benlik kavramının netliği konusunda problem yaşadıkları görülmektedir. Benlik kavramının netliği konusunda sıkıntı yaşayan bireylerin de problem çözme becerilerinde sorunlar olduğu ve yoğun stres belirtileri gösterdikleri gözlemlenmektedir. Benlik kavramı net olan bireylerin eşcinsel olmaları ile ilgili yaşadıkları problemlerde ve diğer sorunlar karşısında daha sağlıklı başa çıkma stratejileri kullandıkları savunulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, erkek eşcinsellerde mutlak gerçek ihtiyacının benlik kavramının netliği aracılığı ile problem çözme ve stres belirtileri değişkenlerini yordayıp yordamadığının incelenmesidir. Çalışmanın katılımcılarını, 20-50 yaş arasındaki 200 erkek eşcinsel birey oluşturmaktadır. Ayrıca, verilerin toplanmasında Demografik Bilgi Formu, Benlik Kavramının Netliği Ölçeği, Mutlak Gerçek İhtiyacı Ölçeği, Stres Belirtileri Ölçeği ve Problem Çözme Envanteri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
When it is examined as historically, it catched attention that homosexual people try to behave as heterosexual or come out to have a place in community. Homosexual people have identity confusion during identity development, they have high levels of need for absolute truth and their psychological well being is affected negatively because of high levels of need for absolute truth and they have problems about self concept clarity. People who have problems about self concept clarity have problems on problem solving and show lots of symptoms of stress. People who have clear self concept use more healthier coping strategies to solve problems. The purpose of this study is to show whether need for absolute truth predict problem solving and symptoms of stress via mediator effect of self concept clarity or not on homosexual men. The participants of this study were 200 homosexual men. The ages of participants were 20-50. In addition, Demographic Information Form, Self Concept Clarity Scale, Need for Absolute Truth Scale, Stres Self-Assessment Checklist and Problem Solving Inventory were applied to participants.