Fen bilimleri öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisi (TPAB) düzeyleri ve teknolojiye yönelik tutumlarının incelenmesi
Investigation of variable angle of various levels of science teachers TPCK
  1. Tez No: 470959
  2. Yazar: ASUMAN ALTUNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HAKAN HANÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: teknolojik pedagojik alan bilgisi, teknoloji tutumu, fen bilimleri öğretmenleri, Technological Pedagogical Content Knowledge, Technological Attitude, Science Teachers
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışanın amacı fen bilimleri öğretmenlerinin; teknolojik pedagojik alan bilgisi (TPAB) düzeylerini, teknolojiye yönelik tutumlarını, TPAB düzeylerinin ve teknolojiye yönelik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek ve TPAB düzeyleri ile teknolojiye yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu çalışma 2016 - 2017 eğitim öğretim yılında İstanbul'un çeşitli ilçelerinde görevli 188 fen bilimleri öğretmeni ile nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada verileri toplamak amacı ile“Kişisel Bilgi Formu”, Şahin (2011) tarafından geliştirilen“TPAB ölçeği”ve Yavuz (2005) tarafından geliştirilen“Teknoloji Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışma sonucunda; fen bilimleri öğretmenlerinin TPAB ölçeğinin tüm alt boyutlarında ve ölçek genelinde“iyi”düzeyde olduğu, teknolojiye yönelik tutumlarının ise“olumlu”olduğu görülmüştür. Fen bilimleri öğretmenlerinin TPAB düzeylerine cinsiyet açısından bakıldığında; TPAB ölçeğinin genelinde ve TP, PB, TPB, TAB, PAB, TPAB alt boyutlarında erkek öğretmenler lehine anlamlı bir farlılık olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin kıdemlerine (görev süresi) göre TPAB ölçeğinin TB, PB alt boyutlarında ve ölçek genelinde 21-25 yıl ve 26 yıl ve üstü görev süresine sahip öğretmenler ile 1-5 yıl, 6-10 yıl, 11-15 yıl görev süresine sahip öğretmenler arasında ve 1-5 yıl, 6-10 yıl, 11-15 yıl görev süresine sahip öğretmenler lehine anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Fen bilimleri öğretmenlerinin teknolojiye yönelik tutum düzeylerinin değişimine cinsiyet açısından bakıldığında; kadın öğretmenler lehine anlamlı bir farklılık olduğu ancak kıdem yani görev süresi açısından anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Fen bilimleri öğretmenlerinin TPAB düzeyleri ve teknoloji tutumları arasında pozitif yönde, düşük düzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of that study is to determine the level of science teachers' technological pedagogical content knowledge (TPCK), their attitudes toward to the technology, level of their TPCK and whether their attitudes toward to technology become different or not in terms of various variables and to search the relation between the TPCK level and their attitudes toward to technology. This study was realized by using relational screening model which is one of the methods of quantitative research, with 188 science teachers working in different districts of Istanbul between the academic years of 2016 – 2017. In this study on purpose of collecting data 'Personal Info Form', 'TPCK scale' developed by Şahin (2011) and Technological Attitude Scale developed by Yavuz (2005) were used. At the end of the study; all science teachers have been seen as 'good' at the all sub-dimensions and throughout of TPCK scale and they have been seen as positive at their attitude toward to technology. When examining TPCK level of science teachers in terms of sex, throughout the TPCK scale and at the sub-dimension of TK, PK, TPK, TCK, PCK, TPCK a significant variation is seen in favor of male teachers. According to seniority (length of service) of teachers, at the TPCK scale's sub-dimension of TK an PK and throughout the scale between the teachers who have 21-25 or over 26 years of service and who have 1-5 years, 6-10 years, 11-15 years of service, a significant variation has been determined in favor of teachers who have 1-5 years, 6-10 years, 11- 15 years of service. When examining the science teachers' level of attitude toward to technology in terms of sex; there is a significant variation in favor of female teacher but in terms of seniority namely length of service there isn't a significant variation. Between the science teachers' TPCK level and their technological attitudes positively and a significant relation has been determined.