Exploring in-service science teachers' proficiency levels and nature of interactions among components of technological pedagogical and content knowledge-practical
Fen bilimleri öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisi-pratik bileşenleri arasındaki etkileşimlerin doğasının ve yeterlilik düzeylerinin keşfedilmesi
- Tez No: 854209
- Danışmanlar: PROF. DR. ELVAN ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: TPAB, TPAB haritası, öğretmen yeterliliği, fen bilimleri öğretmeni, kuvvet ve enerji, TPACK, TPACK map, teacher proficiency, in-service science teacher, force and motion
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 416
Özet
Bu çalışma, fen bilimleri öğretmenlerinin Teknolojik Pedagojik ve Alan Bilgisi-Pratik (TPAB-P) bileşenleri arasındaki etkileşimlerin doğası ile yeterlilik düzeylerini araştırmayı amaçlamıştır. Öğretmenlerin yeterlilik düzeyleri değerlendirme, planlama ve tasarlama ve uygulama boyutları açısından incelenirken, TPAB-P bilgi bileşenleri arasındaki etkileşimler değerlendirmeler, öğrenenler, konu alanı, program tasarımı ve öğretimdeki uygulamalar bileşenlerine odaklanmıştır. Çalışmada nitel bir çoklu durum çalışması tasarımı benimsenmiş, dört ortaokul fen bilimleri öğretmeninden görüşmeler ve öğretim performanslarının gözlemlenmesi yoluyla veri toplanmıştır. Sonuçlar, deneyimli öğretmenlerin genel olarak basit benimseme düzeyinde TPAB-P yeterliliği gösterdiklerini ancak bağımsız öğrenmeyi ve bilimsel keşfi teşvik etmek için yüksek düzeyde sorunsuz teknoloji entegrasyonuna ulaşamadıklarını göstermiştir. Çalışma, değerlendirme boyutunda farklılıklar, planlama ve tasarım boyutunda bir dizi yeterlilik ve uygulama boyutunda çeşitli yeterlilik seviyeleri de dahil olmak üzere farklı boyutlarda öğretmenlerin yeterlilik seviyelerinde farklılıklar tespit etmiştir. TPAB-P bileşenleri arasındaki etkileşimleri keşfetmeyi amaçlayan bulgulardan ve çıkarılan TPAB-P haritalarından beş sav türetilmiştir. Bu savlar kabaca değerlendirmenin öğretim uygulamalarındaki etkili rolü, her öğretmenin TPAB-P haritasının benzersizliği, değerlendirme odaklı teknoloji entegrasyonu eğilimi, konu içeriği sunumunun yeterince kullanılmayan potansiyeli ve dinamik TPAB-P doğası olarak özetlenebilir. Sonuç olarak, bu çalışma fen öğretmenleri, politika yapıcılar, program geliştiriciler ve fen eğitimi araştırmacıları için önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to explore the proficiency levels and the nature of interplays among Technological Pedagogical and Content Knowledge-Practical (TPACK-P) components of in-service science teachers. While the proficiency levels of teachers were examined in terms of assessment, planning and designing, and enactment dimensions, the interplays among TPACK-P knowledge components focused on the domains of assessments, learners, subject content, curriculum design, and practices in teaching. The study adopted a qualitative multiple case study design, collecting data from four middle school science teachers through interviews and observations of their teaching performances. The results indicated that the experienced teachers demonstrated simple adoption level of TPACK-P proficiency in general but did not reach a high level of seamless technology integration for fostering independent learning and scientific exploration. The study identified variations in proficiency levels of teachers across each dimension, including distinctions in the assessment dimension, a spectrum of proficiencies in the planning and design dimension, and diverse proficiency levels in the enactment dimension. Furthermore, five assertions were derived from the findings and extracted TPACK-P maps aimed at exploring interactions among TPACK-P components. These assertions can roughly be summarized as influential role of assessment in teaching practices, the uniqueness of TPACK-P map of each teacher, the trend of assessment-focused technology integration, underutilized potential of subject content delivery, and the dynamic nature of TPACK. Eventually, this study offered significant implications for science teachers, policy-makers, program developers, and researchers in science education.