Adli kontrol
Judicial control
  1. Tez No: 471202
  2. Yazar: GANBAR JAFARLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERRİN AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Adli kontrol, tutuklama, ölçülülük ilkesi, alternatif tedbir, judicial control, the arrest, and alternative measures of the principle of proportionality
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile hukuk sistemimize girmiş olan adli kontrolün köklü bir geçmişi bulunmamaktadır. Bununla birlikte adli kontrol kavramı birçok tanımla açıklanmaya çalışılmıştır. Bunlardan biri; tutuklanmayan veya hukuki engel nedeniyle tutuklama kararı verilmemiş olan kişinin savcılık veya mahkemenin denetimi altında tutulmasıdır. Tutuklama tedbirlerie alternatif olan adli kontrol tedbirlerindeki asıl amaç tutuklamanın insanlar üzerindeki telafi edilmeyecek olan ağır sonuçların ortadan kaldırılmasıdır. Ölçülülük ilkesince tutuklamadan önce adli kontrol tedbirlerinin uygulanması gerekmektedir. Yani tutuklama kişi hak ve özgürlüklerine ağır bir şekilde kısıtlama getirdiği için ulaşılmak istenen amaca adli kontrol tedbirleriyle ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda yeni kurum olma özelliği gösteren adli kontrolün tanımı, amacı ve özellikleriyle giriş yapılıp daha ssonraki bölümlerde şartları, infazı ve sona ermesi üzerinde durularak adli kontrol tedbirlerini açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
No. 5271 Criminal Procedure Law which entered our legal system has a long history of judicial control. However, many have tried to define and explain the concept of judicial control. One of them; not seized due to restrictions or legal prosecution or arrest of the person who is not given to the decision of the court is kept under control. The main purpose of the alternative measures to the arrest of the arrest, judicial control measures, which would not be compensated for the Elimination of severe consequences on the people. Judicial control measures must be applied before arresting. So, an arrest of the person severely to restrict the rights and freedoms that are desired to be achieved by the purpose of judicial control measures was tried. In our study, the definition of being a new institution of judicial control, and the subsequent sections an introduction to the features and the purpose, terms, execution, and end with an emphasis on judicial control measures are described.