Üniversite öğrencilerinin evlilik ve aileye bakışı
Viev of university students towards marriage and family
  1. Tez No: 471203
  2. Yazar: ESMA TEKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TOPÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Eş seçimi, Aile, Evlilik
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin evlilk ve aileye bakışı açısının ve eş seçim kriterlerininin ele alındığı betimsel bir çalışmadır. Çalışma teorik ve uygulamalı olarak iki bölümden oluşmaktadır. Teorik kısım kendi içinde aile ve evlilik olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu bölümde aile kavramı, aile türleri, evlilik ve evlilik süreci gibi temel başlıkların litaratürde ele alınış biçimlerine değinilmiştir. Uygulamalı bölüm ise araştırmanın yöntemi ve alan araştırması bulgularının değerlendirilmesi başlıklarını içermektedir. Araştırma 2015-2016 eğitim öğretim yılı bahar döneminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve KTO Karatay Üniversitesi öğencileri oluşturmaktadır. Selçuk Üniversitesi'nden seçilen örneklemi, Hukuk Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Fen Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesinde çeşitli bölümlerde öğrenim görmekte olan 500 katılımcı oluşturmaktadır. Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden Eğitim Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve Sosyal-Beşeri Bilimler Fakültelerinin çeşitli bölümlerinde okuyan 300 öğrenci araştırmaya katılmıştır. KTO Karatay Üniversitesi'nde ise Hukuk ve Mühendislik Fakültesine devam eden 100 katılımcı ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların 442 kişisini erkek, 458 kişisini de kadınlar oluşturmaktadır. Katılmcılardan Eş Seçim Kriteri, Evlilik ve Aileye bakış adlı anket aracılığıyla veri elde edilmiştir. Verilerin analizinde ise SPSS 22 istatistik programından faydalanılmıştır. Anketin birinci bölümünde öğrencilerin demografik bilgileri, anne-baba eğitim durumları ve mesleği hakkında bilgi edinilmiştir. İkinci bölümünde eş seçim kriterlerinin önem dereceleri ve eş seçimindeki yakın çevrenin düşünceleri hakkında bilgi alınmıştır. Üçüncü bölümünde ise evliliğe yüklenen anlamın ve evliliğin amacının ne olduğu ve aile danışmanlığı hakkındaki düşünceler belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın uygulaması sonucunda 900 kişi ile gerçekleştirilen“Ünivesite Öğrencilerinin Evlilik ve Aileye Bakışı”anketinden elde edilen veriler istatistiki testler kullanılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research, which includes the perception of university students towards marriage and family, and the criteria for choosing of spouse, is addressed in a descriptive way.The study consists of two parts ,such as theoretical and practical. The theoretical section is divided into family and marriage in itself. In this part, fundamental concepts are evaluated such as family concept, family types, marriage and the process of marriage, also how these concepts are addressed in literature. In the practical section the evaluations of the titles, the method of the research and the field findings are included. The research was carried out in the spring semester of 2015-2016 academic year. the sample of the research was constituted by the students of Selçuk University, necmettin erbakan university and KTO Karatay University. the selected sample of selçuk university is constituted by 500 students who are from different faculties, such as Law faculty, engineering faculty, science faculty, literary faculty, faculty of economic and administrative sciences, and health faculty. Besides, 300 participants are from different faculties of Necmettin Erbakan University and these are Faculty of education, faculty of theology, social and humanities faculty. there are also 100 parcipants, who still keep on their studings, such as law and engineering, the interview was conducted. 442 of the participants are male, 458 are women. Through the interview of the criteria for choosing spouse, the perception of marriage and family, data was collected by the participants. In the analysis of the data the SPSS 22 statistical program was used. ın the first part of the interview, the demographic informations of the students were obtained and these are maternal and paternal educational status, and the knowledge about profession. ın the second part of the interview the informations were taken about the importance of the criteria for choosing spouse and the opinions of the relatives in the partner selection. also, ın the third part of the interview the questions about the meaning of marriage, the aim of marriage and family conseling were asked to the participants. As a result of the study of conducted with 900 people, the data obtained from the interview of the perception of university students towards Marriage anf Family were interpreted using statistical tests.