Cerrahi operasyon geçiren hastaların konfor düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of the comfort level of the post-surgical patients
- Tez No: 471345
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEHER YURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: konfor, konfor kuramı, cerrahi operasyon, hemşirelik bakımı, Comfort, comfort theory, surgical operation, nursing care
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, cerrahi operasyon geçiren hastaların konfor düzeylerinin değerlendirilmesidir. Araştırma, Maltepe Üniversitesi Hastanesi'nde, Mayıs 2017'de tarama modeli izlenerek yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, cerrahi operasyon geçiren ve servise çıkan hastalar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise araştırmaya dahil olma kriterlerini karşılayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 189 hasta oluşturmuştur. Hastaların 98'i (%51,85) kadın ve 91'i (%48,15) erkektir. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu (HTBF)”ve“Genel Konfor Ölçeği (GKÖ)”kullanılmıştır. HTBF literatüre dayalı olarak araştırmacı ve danışman tarafından hazırlanmıştır. Formda toplam 26 soru yer almaktadır. GKÖ 1992 yılında Kolcaba tarafından Konfor Kuramı'na dayalı olarak geliştirilmiş ve Kuğuoğlu ve Karabacak tarafından 2008 yılında Türkçe'ye çevrilmiştir. Ölçekte toplam 48 madde bulunmaktadır. Ölçeğin kullanımı için Karabacak'tan yazılı izin alınmıştır. Veriler araştırmacı tarafından yüz yüze anket metodu uygulanarak toplanmış ve verilerin değerlendirilmesinde nicel analiz yönteminden faydalanılmıştır. Çalışma sonucunda, hastaların genel konfor düzeyleri %56 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, çevresel konfor %52; fiziksel konfor %54; psikospritüel konfor %64 ve sosyo-kültürel konfor %67 olarak tespit edilmiştir. Hastanede kalma süresi ve yaş arttıkça konfor düzeyi orta düzeyde azalmaktadır. Refakatçi bulunması ve hemşirenin hastaya ayırdığı zaman arttıkça konfor anlamlı bir biçimde artmaktadır. Ayrıca, sunulan hizmetten ve hemşirelik bakımından memnuniyet ile konfor arasında olumlu bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ancak; cinsiyet ve medeni hal konfor üzerinde fark oluşturmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to evaluate the comfort levels of post-surgical patients. The research was conducted at Maltepe Unv. Hospital by following the screening model in May 2017. The universe of the study included the patients who underwent surgery and had a service. The sample of the study consisted of 189 patients who met the inclusion criteria and agreed to participate in the study. 98 (51.85%) of the patients were female and 91 (48.15%) were male. The“Patient Identification Form (HTBF)”and“General Comfort Scale”(GKO) were used as data collection tools in the study. HTBF was prepared by the researcher and consultant based on the literature. There are 26 questions in the form. GKO was developed by Kolcaba in 1992 based on the Comfort Theory and was translated into Turkish by Kuğuoğlu and Karabacak in 2008. There are a total of 48 items on the scale. Also, a written permission has been obtained from Karabacak for the use of the scale. The data was collected by the researcher using the face-to-face survey method and the quantitative analysis method was used in the evaluation of the data. As a result of the study, the general comfort level of the patients was determined as 59%. In addition, environmental comfort was 52%; physical comfort was 54%; psychospritual comfort was 64% and socio-cultural comfort was 67%. As the length of hospitalization and age increase, the level of comfort decreases moderately. As the existence of companion and nursing time allocated to patient are increased, comfort increases significantly. In addition, it was determined that there is a positive relationship between satisfaction and comfort in terms of service provided and nursing. However; gender and, marital status do not make any difference on comfort level.