Erken çocukluk döneminde uyku alışkanlıkları prevalansı ve uyku hijyeninin sağlanmasına yönelik yöntemler
Prevalance of early childhood sleeping habits and providing sleep hygiene methods abstract
- Tez No: 471682
- Danışmanlar: DR. ÖZGÜL YİĞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Uyku alışkanlıkları, uyku hijyeni, infant, oyun çocuğu, uyku bozuklukları, sleep habits, sleep hygiene, infant, toodlers, sleep disorders
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Giriş: Sağlıklı uykunun çocukların mental, kognitif, sosyal, duygu-durum ve fiziksel gelişimi üzerine katkıları vardır. Çocuklarda normal uyku, uyku paternleri, uyku bozuklukları ve uyku hijyeni pediatristlerin Sosyal Pediatri Kliniğinde sorgulaması gereken konulardan biridir. Amaç: Türk çocuklarındaki uyku alışkanlıklarından yola çıkarak hem klinisyenlere yol gösterici olacak çocuklarda uyku ölçümleri prevalanslarını hem de ebeveynlerin çocukları için optimum uykuyu sağlayacak uyku hijyeni özelliklerini incelemek istedik. Materyal ve Metot: Tüm çocukluk dönemlerine ait geçerlilik ve güvenilirliği sağlanmış/sağlanmamış literatürdeki anket ve ölçek çalışmaları taranarak uyku durumunun epidemiyolojik olarak incelendiği bir anket formu hazırlandı. Çalışmaya T.C. Bağcılar Eğitim ve Araştırması Hastanesi Çocuk Kliniğine Nisan 2016-Mayıs 2017 tarihleri arasında başvurmuş 111 0-36 ay arasında süt çocuğunu ve küçük oyun çocuğu dahil edildi. Bulgular: 111 çocuk arasında yapılan araştırmada %27,9 oranında uyku problemi saptandı. Bebeklerin %13,51'inin ebeveynleri bebeklerin uykusunu çok ciddi bir problem olarak algılarken, %23,3'ü küçük bir problem olduğunu, %60,36'sının ise uyku problemi olmadığını düşündüğü görüldü. Yatağa yatma saati genellikle 23.00 civarındaydı. Uykuya dalma süresi ortalama 32 dakikaydı. Gece boyunca uyanma sıklıkları ortalama 2,44±1,95 kere idi. Gece uykusuzluk süresi ortalama 0,7±1,23 saatti (41,93±55,99 dakika). Toplam gece uykusu süresi ortalama 8 saat 52 dakika ve gündüz uyku süresi ortalama 2 saat 7 dakikaydı. Günlük toplam uyku süresi ortalama 11 saat 25 dakikaydı. Sonuç: Çalışmamızda yaklaşık olguların 1/3'ünde uyku problemi ve ebeveynlerinin uyku ile ilgili endişeleri olduğunu saptadık. Sosyokültürel çevrenin de etkili olduğu uyku problemleri ile ilgili ebeveynlerin ve pediatristlerin eğitilmelerinin önemli olduğunu düşünmekteyiz. Böylece çocukların fiziki, mental ve kognitif davranışlarını etkileyen uykunun önemsenmesini vurguladık.
Özet (Çeviri)
Introduction: Quality of sleep has known effects on mood and mental, cognitive, social and physical development in childhood. Pediatricians should investigate regular sleep, sleep patterns, sleep disturbances and sleep hygiene in outpatient social pediatrics clinics. Objective: Infant sleep problems are amongst common problems presented to pediatricians. Better understanding about sleep patterns in Turkish infants can contribute to basic knowledge for educating parents and health providers about better sleep hygiene. Patients and methods: A descriptive, cross-sectional study was proceeded in Bagcılar Training and Research Hospital pediatric outpatient clinic, İstanbul between April 2016-May 2017. Subjects were 0 to 36 months old children who came with their parents. Data collection was performed using a modified epidemiological study survey which was investigated from the literature. Results: Among 111 children, sleep problems were identified in 27,9% of them. 13,51% of the babies are considered to have serious sleep problems, 23,3% are considered to have little problems and 66,1% was considered to have no problems by their parents. Bedtime was mostly at around 11 p.m. Median time needed to fall asleep was 32 minutes. Average frequency of night waking was 2,44±1,95 during one night. Median night waking duration was 41,9 minutes. Median sleep duration at night was 8 hours 52 minutes, and median nap duration was 2 hours 7 minutes. Median total sleep was 11 hours 25 minutes. Conclusion: In our study we found out that 1/3 of the patients have sleep problems and their parents have worries about sleep. We think that pediatricians and parents should be educated about sleep problems due to sociocultural effects on sleep. Thus, we emphasized the importance of sleep in physical, mental and cognitive development in children.