Atıksulardaki ağır metal iyonlarının tutuklanmış C.vulgaris'e biyosorbsiyonunun dolgulu kolonda incelenmesi
  1. Tez No: 47185
  2. Yazar: GAMZE EĞRETLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TÜLİN KUTSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Atıksu antımı, ağır metal iyonlan, adsorbsiyon, Ca-aljinat, agaroz, tutuklanmış C.vulgaris, Waste water treatment, heavy metal ions, adsorption, Ca-alginate, agarose, immobilized C.vulgaris
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Bu çalışmada ağır metal kirliliği içeren atıksularda yer alan bakır(II) ve krom(VI) iyonlannın, Ca-aljinat ve agarozda tutuklanmış yeşil alg C.vulgaris'e adsorbsiyon kinetiği, karıştırmak ve dolgulu kolon reaktörlerde incelenmiştir. Çalışmanın ilk kısmında, kesikli düzende çalışan kanştırmalı tepkime kabında bakır(II) ve krom(VI) iyonlannın her iki adsorbent türüyle adsorbsiyonunda optimal çalışma sıcaklığı 25°C, en uygun çalışma pH'lan ise sırasıyla 4.0 ve 1.0 olarak bulunmuştur. Her iki metal iyonu için başlangıç metal iyonu derişimi 150-200 mg/L'ye ulaştığında maksimum adsorbsiyon hızlan gözlenmiştir. Aynca her bir metal iyonu için farklı pH'larda elde edilen Freundlich adsorbsiyon izotermlerinden, Freundlich adsorbsiyon sabitleri, adsorbsiyon kapasitesi (Kp) ve adsorbsiyon şiddeti (l/n) saptanmıştır. Saf haldeki adsorbentler ile Cu+2 ve Cr+6 adsorbsiyonu dolgulu kolon tepkime kabında da tekrarlanarak sonuçlar karşılaştınlmıştır. 150 mg/L başlangıç metal iyonu derişiminde, Saf Ca-aljinat ve Ca-aljinat+C.v«/gara ile en yüksek adsorbsiyon hızlanna sırasıyla, rg=5.818 mg/g.dk ve rg=7.010 mg/g.dk olarak Cu+2 iyonlannın adsorbsiyonunda ulaşılmıştır. Saf agaroz ve ugaroz+C. vulgaris ile en yüksek adsorbsiyon hızlan ise sırasıyla, rg=3. 111 mg/g.dk ve rg=3.214 mg/g.dk olarak Cr+6 iyonlannın adsorbsiyonunda elde edilmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında, Ca-aljinat ve agarozda tutuklanmış C.vulgaris ile Cu+2 ve Cr4^ adsorbsiyonu, dolgulu kolon reaktörlerde de incelenmiştir. Aynca saf Ca- aljinat ve saf agaroza Cu+2 iyonlarının adsorbsiyonunda, difüzyon katsayısının ve çözeltideki serbest metal derişiminin zamanla değişiminin belirlenmesi amacıyla, büzülebilen tanecik modeli (BTM) ve lineer adsorbsiyon modeli (LAM) uygulanmış ve sonuçların deneysel verilerle uyumu araştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
u ABSTRACT In this study, the kinetics of adsorbtion of copper(II) and chromium(VI) ions existing in wastewater to immobilized C.vulgaris, a green alga, to Ca- alginate and agarose were investigated in stirred batch tank and packed-bed column reactors. At the optimum adsorbtion temperature, 25°C, the optimum initial pH values for both adsorbents in the adsorbtion of Cu+2 and Cr*6 ions in stirred batch tank reactors were determined to be 4.0 and 1.0, respectively. The initial adsorbtion rates of metal ions to adsorbents increased with increasing metal ion concentrations up to 150-200 mg.L"1. The Freundlich adsorbtion constants, the adsorbtion capacity Kp and intensity 1/n were found from Freundlich adsorbtion isoterms at different pH values. Cu+2 and Cr+6 adsorbtion to pure adsorbents were repeated in a packed-bed column reactor and the results were compared which other. At 150 mg.L-1 initial Cu+2 ion concentration, the highest adsorbtion rates, rg=5.818 mg.g^.dk-1 and rg=7.010 mg.g-i.dk-1 were observed for Ca-alginate and Ca-alginate+C.vw/gam, respectively. With agarose and agarose+CvM/gara, the highest adsorbtion rates, rg=3.111 mg.g-i.dk-1 and rg=3.214 mg.g-J.dk-1, respectively, were also obtained in the adsorbstion of Cr*6 ions. Cu+2 adsorption by C.vulgaris immobilized to Ca-alginate and agarose was also investigated in packed-bed column reactors. The diffusivity of Cu+2 in Ca-alginate and agarose beads, and the variations of free Cu+2 ions concentration in the solution by time were estimated using shrinking core model (SCM) and linear adsorbtion model (LAM). The correlation between the experimental results and the predicted values were investigated.