The role of Islamic finance in reduction of financial exclusion in Ethiopia
Etiyopya'daki finansal dışlanmanın azaltılmasına İslami finansın rolü
- Tez No: 471886
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN KAPUSUZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dini esaslı finansal dışlanma, İslami finans, faizsiz bankacılık penceresi, tam teşekküllü faizsiz finans, Religious driven financial exclusion, Islamic finance, interest free window banking, full-fledged interest free finance
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı, Etiyopya'daki finansal dışlanmayla mücadelede İslami finansın rolünü araştırmaktır. Bu doğrultuda çalışmada, Etiyopyalı Müslümanların dini esaslı finansal dışlanmasının kapsamı ve niteliği incelenmiş ve mevcut faizsiz bankacılık pencere sistemlerine katılım düzeyleri değerlendirilmiştir. Araştırma sürecinde veri toplamak için, anket ve yarı yapılandırılmış mülakatı içeren karma yöntem kullanılmıştır. Anketler, Etiyopya Addis Ababa'da yer alan 321 katılımcıya dağıtılırken, yarı yapılandırılmış mülakatlar ise yüksek rütbeli banka memurlarıyla yapılmıştır. Elde edilen bulgular, ankete katılanların sırasıyla %94.4, %87.2 ve %69.2'sinin kredi, mikro finans ve sigortaya erişimi olmadığını göstermektedir. Ek olarak, ankete katılanların %62.9'u toplu konut gibi ev finans programını hiç kullanmamış olduğunu belirtmiş ve din faktörü konvansiyonel finansal hizmetlere erişmemesi için ana faktör olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca, araştırmaya katılanların % 67.9'unun konvansiyonel bankaların sunduğu faizsiz bankacılık penceresi ürünlerine ve hizmetlerine erişmedikleri tespit edilmiştir. Bu bulgu potansiyel olarak yeni tanıtılan faizsiz pencerenin Etiyopyalı Müslümanları finansal sisteme dahil etmediğini ve başarısızlığa uğradığı anlamına gelmektedir. Etiyopya'da tam teşekküllü Şeriat uyumlu bir finans kuruluşunun bulunmaması, Etiyopyalı Müslümanların ülke ekonomisine dahil edilememesinin nedenini oluşturmaktadır. Bu nedenle, Etiyopya hükümetinin Müslüman nüfusun finansal sisteme olan ilgisini uyandırmasının gecikmiş bir görev olduğu ifade edilebilir. Ek olarak bunlarla sınırlı olmamak üzere; faizsiz banka, sigorta ve mikrofinans kuruluşları da dahil olmak üzere tam teşekküllü faizsiz finansal kurumların kurulması da gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This research investigates the role of Islamic finance in combating financial exclusion in Ethiopia. It intends to assess the extent and the nature of religious driven financial exclusion of Ethiopian Muslims and the level of their participation in the existing interest free window banking system introduced to the sector recently. In order to collect data for the research, the researcher employed mixed approaches such as questionnaires and semi-structured interviews. The questionnaire was distributed to 321 respondents in Addis Ababa while the semi-structured interview was conducted with selected high-ranking bank officers. Findings show that, 94.4%, 87.2% and 69.2% of the respondents did not have access to credit, micro finance and insurance respectively. Additionally, 62.9% of respondents reported to have never used home financing such as condominium housing program. Religion was found to be the main factor for not accessing conventional financial services. Further, the research also found that 67.9% of respondents did not access interest free banking window products and services offered by conventional banks. This finding potentially implies the failure of the newly introduced interest free window in enhancing the inclusion of Ethiopian Muslims in the financial system. The absence of full-fledged Sharia compliant financial institution in Ethiopia considerably contributed to the exclusion of Ethiopian Muslims in the country's economy. It is, therefore, an overdue task for Ethiopian government to accommodate the interest of its Muslim population in the financial system. This includes, but not limited to, the establishment of full-fledged interest free financial institutions, including interest free bank, insurance and microfinance institutions.