Kamu özel ortaklıklarının kamu yönetimindeki dönüştürücü etkisi
Transformative effect of public private partnerships in public administration
  1. Tez No: 471926
  2. Yazar: ÜNAL KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA DİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu hizmeti, Kamu Özel Ortaklıkları, Dönüşüm, Public Service, Public Private Partnerships, Transformation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
''Kamu Özel Ortaklıklarının Kamu Yönetimindeki Dönüştürücü Etkisi'' başlıklı çalışmanın esas konusunu kamu* ile özelin** ortaklığı oluşturmaktadır. Teze konu olan haliyle kamu özel ortaklığı (KÖO), basit bir kamu hizmeti sunum modeli olarak değerlendirilmemiştir. Tezin temel hedefi; KÖO kamusal hizmet sunum anlayışını inceleyerek, bu sunum modelinin talep ettiği düşünülen değişimler ışığında, kamu yönetimi alanında meydana gelen dönüşümleri saptamaya çalışmaktır. Tezde, bu amaçla uygulama örnekleri ve bunların sonuçları üzerinde durulmuştur. Bu doğrultuda çalışma tümevarım yöntemi ile tek tek KÖO uygulamalarından yola çıkarak genele ilişkin üçayaklı bir dönüşümün niteliğini saptamaya çalışacaktır. İlki, KÖO projeleri için söz konusu olan gereksinimleri temin edebilecek bir politik dönüşüm; ikincisi ise bunu uygulayacak olan sistemsel ya da kurumsal dönüşüm; sonuncusu ise düzenin tesisi için gerekli olan hukuksal dönüşümdür.
Özet (Çeviri)
The main theme of this study (Transformative Effect of Public Private Partnerships in Public Administration) is the partnership between the public and private sector. Public private partnerships (PPP) as a subject of thesis, have not been considered as a simple public service delivery model. The basic aim of the thesis is to try to determine the transformations that take place in the field of public administration. In this thesis, examples of applications and their results are emphasized for this purpose. In this direction, the study will try to determine the aspects of three-legged transformation based on individual PPP practicings by induction. Initially, a political transformation that can provide the requirements for the PPP projects; the second is the systemic or institutional transformation; the last is the legal transformation required for the establishment of the order.