Tarih öğretmenlerinin eğitim araştırmalarını takip etme ve sonuçlarını uygulamaya yansıtma düzeylerinin değerlendirilmesi
The evaluation of history teachers' level of following the educational researches and reflecting the results in to practice
  1. Tez No: 471997
  2. Yazar: RAGIP YUSUF SAVLET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI DEMİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Araştırmaları, Tarih Öğretmeni, Eylem Araştırması, Araştırmacı Öğretmen, Educational Research, History Teacher, Action Research, Teacher As Researcher
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Öğretmenler eğitim araştırmalarını takip ederek bunları meslek hayatlarına yansıtmalı ve karşılaştıkları problemleri bilimsel metotları takip ederek çözebilmelidirler. Böylece hem eğitim bilimlerinin sağladığı katkı ile daha iyi bir eğitim öğretim sağlanacak, hem de daha iyi bireylerin yetişmesine olanak sağlanacaktır. Bu çalışmanın amacı, tarih öğretmenlerinin eğitim araştırmalarını takip etme ve sonuçlarını uygulamaya yansıtma düzeylerini ortaya çıkarmaktır. Bu bağlamda çalışmada, tarih öğretmenlerinin eğitim araştırmalarını hangi yöntemler ile takip ettikleri ve eğitim araştırmalarından elde ettikleri sonuçları derslerine ne şekilde yansıttıklarını ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışma karma bir araştırma olup, çalışmada hem nicel ve hem de nitel bir yaklaşım takip edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket ve yarı yapılandırılmış mülakat kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini Trabzon ilindeki liselerde görev yapan 100 tarih öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada evrenin hepsine ulaşılmak istendiğinden araştırma örneklem gerektirmemektedir. Elde edilen veriler betimsel analiz ve içerik analizi yaklaşımlarıyla değerlendirilmiştir Araştırma kapsamında kullanılan veri setinin analizi sırasında frekans ve yüzde betimsel istatistik göstergeleri olarak kullanılmıştır. Araştırma sürecinin tamamlanmasıyla, tarih öğretmenlerinin; eğitim araştırmalarını takip etme düzeylerinin yeterli olmadığı, eğitim araştırmalarının uygulamaya yansıtma düzeylerinin yeterli olmadığı ve eğitim araştırmalarına yönelik yeterlilik düzeylerinin yüksek olmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Teachers should follow educational research and reflect them in their professional life and solve the problems they encounter by following scientific methods. Thus, with the contribution provided by the educational sciences, a better education and training will be provided and better individuals will be trained. The aim of this study is to reveal the level of history teachers' following educational researches and reflecting the results into practice. In this context,this study will try to show in which ways history teachers follow educational researches and how they reflect the results collected from educational studies into their lessons. It is a mixed study in the study and both quantitative and qualitative approaches were followed in the study. Survey and semi-structured interview will be used as data collection tool in the research. The universe of the research is the history teachers working in the high school in Trabzon. Research does not need to sample as the universe is all about reaching work. It will be evaluated with the obtained descriptive analysis and content analysis approaches.