Kamu hizmetlerinin yeniden yapılandırılması sürecinde vatandaş-kamu görevlisi ilişkisinde yaşanan değişim: Konya SGK örneği
Changing relationship between citizens and public officials during public services reform process: Konya SGK sample
- Tez No: 472027
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATİ KAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu yönetiminde reform, vatandaş-memur ilişkileri, Konya SGK, Reform in public administration, citizen-civil servant relations, Konya SGK
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Dünyada ve ülkemizde 1980 sonrası dönemde görülmeye başlanan kamu yönetiminde reform çabaları gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Ekonomik, sosyal ve kültürel birçok sebebi bulunan kamu yönetiminde reform hareketlerinin kamuda verimliliğin arttırılması başta olmak üzere pek çok amacı bulunmaktadır. Yeni kamu yönetimi yaklaşımı geleneksel kamu yönetimi anlayışının merkezi, hiyerarşik ve katı yapısının günümüz çevre koşullarına ayak uyduramamasından dolayı ortaya çıkmıştır.20. yüzyılın son çeyreğinde küreselleşme, bilgi toplumu ve neoliberalizm gibi kavramların popülerlik kazanması sonucunda geleneksel üretim ve pazarlama yöntemleri terk edilmeye başlanmıştır. Yeni yaklaşımlar sayesinde verimlilik ve etkinlik açısından yüksek rekabet ortamında ayakta kalmayı başaran özel sektör kuruluşlarının başarısı kamu sektörünü etkilemiştir. Bunun sonucunda kamu sektöründe etkinliğin arttırılması için toplam kalite yönetimi, performans yönetimi ve müşteri odaklılık gibi yöntemler uygulanmaya başlanmıştır. Vatandaşların istek ve ihtiyaçlarını ön planda tutan yeni kamu yönetimi anlayışına göre müşteri memnuniyetinin sağlanması kamu kuruluşların en önemli amacı olmuştur. Müşteri odaklılık yaklaşımının bir getirisi olarak vatandaş-memur ilişkilerinin önemi bir kat daha artmıştır. Kamu sektörünün en geniş alanlarından birisi olan sosyal güvenlik sistemi neredeyse bütün vatandaşları ilgilendiren bir hizmet koludur. Vatandaşlar ile kamu personelinin sürekli iletişim ve etkileşim halinde bulundukları sosyal güvenlik kurumlarındaki yeniden yapılandırma çalışmalarının etkisinin gözlemlenmek istendiği bu araştırma, Konya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nde işlem yapmış olan vatandaşlar ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda vatandaş-memur ilişkilerinin yüksek seviyede gelişmiş olduğu görülmüştür. Ek olarak, vatandaş-memur ilişkilerinin demografik özelliklerden büyük ölçüde etkilenmediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The reform efforts in the world and in our country in public administration, which started to be seen in the post-1980 period, are getting widespread. There are many aims, especially in the public administration reform movements, which have many economic, social and cultural causes, mainly to increase the efficiency in the public sector. The new public management approach has arisen from the fact that the central, hierarchical and rigid structure of traditional public administration cannot keep up with today's environmental conditions. In the last quarter of the 21st century, concepts such as globalization, information society and neoliberalism have gained popularity and traditional production and marketing methods have begun to be abandoned. The success of private sector organizations that succeeded in surviving in a highly competitive environment in terms of efficiency and efficiency through innovative approaches has affected the public sector. Due to this impact, methods such as total quality management, performance management and customer orientation have begun to be implemented to increase efficiency in the public sector. According to the new concept of public administration which keeps citizens' needs and demands in the foreground, ensuring customer satisfaction has become the most important goal of public institutions. Thanks to the customer-oriented approach, citizen civil servant relations have increased in importance.The social security system, which is one of the largest areas of the public sector, is a service branch that deals with almost all citizens. This research, which aims to observe the effects of the restructuring activities of the social security institutions that citizens and public personnel constantly communicate and interact with, has been conducted with the citizens who have carried out transactions in Konya Social Security Provincial Directorate. Atresult of the research it is seen that citizen civil servant relations were seen to be developed at prominent level. In addition, it has been determined that citizen civil servants' relations are not significantly influenced by their demographic characteristics.