The concept of consciousness in Kant's philosophy
Kant felsefesinde bilinç kavramı
  1. Tez No: 472078
  2. Yazar: SİBEL NURTUĞ OVALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. LALE LEVİN BASUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: bilinç, tam algı, zihin, ruh, anlama yetisi, akıl, töz, bellek, kişinin özdeşliği, consciousness, apperception, mind, soul, understanding, reason, substance, memory, personal identity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tezde Kant'ın felsefesinde bilinç kavramının önemi incelenmiştir. Özellikle de, Kant'a göre insanın ne olduğunu anlamak için gerekli olan bilincin birliğini tam algıdan aldığını ve Descartes'ın“Düşünüyorum”a ilişkin açıklamasının paralojizmlere yol açtığını göstermek amaçlanmıştır. Çalışma üç kısma ayrılır: İlki bilinç kavramını Descartes, Locke, Reid ve Hume'un bakış açılarından tarihsel bir zemine oturtur. İkincisi zihin sürecini, saf anlama yetisinin ilkelerini, içeriğe dayalı idealizme yönelik eleştirileri ve fenomen ile numen arasındaki farkı açıklayarak Kant'ın felsefesine genel bir bakış sunar. Üçüncü bölüm ise Descartes'a göre töz olarak ben/ ruh ile Locke, Reid ve Hume'a göre bilincin birliği olarak ben kavramlarına bir karşı örnek niteliğinde tam algıya dayalı bilinci ve ayrıca saf aklın paralojizmlerini ele alır. Sonuç olarak Kant'a göre, bilincin birliği tam algıya bağlıdır ve bizim için bilinemez olan“ben”in bilgisine ulaşmaya çalışmak paralojizmlere neden olur.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to show the importance of the concept of consciousness in Kant's philosophy. More precisely, I attempt to reveal that according to Kant, apperception gives unity to consciousness, which is a necessary concept to understand what human being is, and how Descartes' account of“I think”leads to paralogisms. This thesis can be divided into three sections. The first section includes historical background of the concept of consciousness according to Descartes, Locke, Reid and Hume. In the second section, one can find a brief overview of Kant's philosophy including operations of mind, principles of pure understanding, criticism of material idealism and the distinction of phenomena and noumena. The third section is related to the concept of consciousness containing transcendental apperception as a counterexample to Descartes' cogito as substance, and to consciousness as cogito for Locke, Reid and Hume, as well as the paralogisms of pure reason. Accordingly, for Kant, the unity of consciousness depends on apperception, and I conclude that trying to obtain a cognition of“I”, which is unknowable for us, creates paralogisms.