Enerji sektöründe pazarlama faaliyetleri
Marketi̇ng acti̇vi̇ti̇es in the energy sector
  1. Tez No: 472107
  2. Yazar: NARİMAN NARİMANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÇİN BÜYÜKÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Enerji Sektörü, İnternet, Pazarlama, Energy, Energy Sector, Internet, Marketing
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez çalışmasında, internet sayesinde küresel ticaretin ve enerji firmalarının yeni pazarlama yöntem ve teknikleri geliştirerek daha geniş kitlelere ve pazarlara ulaştıkları belirtilmiştir. Dünya genelinde hızla yayılan ve gelişen bu konunun, ülkemizdeki enerji firmaları açısından ne durumda oldukları, firmaların ürettikleri mal ve hizmetleri hangi kanalları kullanarak pazarladığı, bu pazarlama yöntemleri içerisinde internetin ne payının ne olduğu, İstanbul ilindeki sekiz firmadan oluşan bir örneklem kümesi kullanılarak araştırılmıştır. Bu amaçla veri toplama aracı olarak daha evvel bu konuyla ilgili Özcan (2010) tarafından geliştirilen anket formu temel alınmış ve internet ortamında katılımcıların anket sorularına cevap vermeleri sağlanmıştır. Uygulanan ankette dokuz soru sorulmuştur. Bu sorular, yöneticiler ve pazarlama sorumlularının demografik bilgileri, işletmenin genel özellikleri ve pazarlama faaliyetlerine yönelik sorulardır. Sorulara verilen cevapların analizinde, IBM SPSS 23 programı kullanılmıştır. Kişisel bilgilere ilişkin bulgular frekans analizi yöntemi ile gösterilmiş, kullanılan ölçeklerin arasındaki ilişkiye Pearson korelasyon analizi yöntemiyle bakılmış, daha sonra katılımcıların sağladığı kategorik bilgilere yönelik tek yönlü varyans analizi ve bağımsız örneklem t testi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonrasında özellikle üst düzey yöneticilerin tanıtım araçlarının işletme açısından önemine yönelik görüşlerinde net bir düşünceye sahip olmadıkları, kararsız oldukları ve internet üzerinden yapılacak pazarlama konusunda yeterli bilgi ve isteğe sahip olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is stated that global trade and energy companies have reached to wider masses and markets by developing new marketing methods and techniques. It has been explored by using the channel of the products and services of the companies and the share of the internet within these marketing methods by using a sample set of eight companies in Istanbul. This is a rapidly spreading and developing world in the world, in terms of energy companies in our country. For this purpose, a questionnaire developed by Özcan (2010) on this subject was used as a data collection tool and the participants were provided to respond to the questionnaire on the internet. The questionnaire was asked 9 questions. These questions are asked about the demographic information of managers and marketing officers, general characteristics of the business and marketing activities. In analyzing the answers to the questions, IBM SPSS 23 program was used. Findings related to personal information were shown by frequency analysis method. The relationship between the scales used was examined by Pearson correlation analysis method. One way anova and independent sample t test were applied to the categorical information provided by the participants. After the analyzes made, it was concluded that especially senior executives did not have a clear idea about the importance of promotional tools in terms of business, they were unstable and did not have sufficient information and desire about internet marketing.