'تفسير القرآن' للمصري شمس الدين محمد الشافعي( سورة الأنعام ) دراسةً وتحقيقاً'
Mısırlı Şemseddin Muhammed es-Şafii'nin 'Tefsiru'l-Kur'an' isimli el yazmasını tahkik ve inceleme (Enam Suresi) / 'Tafsir al-Quran' by al-Mısri Shams al-Din Muhammad al-Shafii': (Suretu En'am): Inspection and investigation
  1. Tez No: 794847
  2. Yazar: QUTAIBA AMER SAEED AL-NIDAWI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANAN AKKO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsîr, El-Makdisî, eş-Şems Masrî, En'âm Suresi, Tahkik, Interpretation, Al-Maqdisi, Shams al-Masri, Surat Al-An'am, Investigation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu araştırmada Mısrî Şemseddîn Muhammed'in Tefsîru'l-Kur'ân isimli eserinin En'âm suresinin tahkik ve analizi yapılmıştır. Araştırmanın önemi müellifin eserini âsâr, re'y ve işâri tefsirlerden alarak oluşturması kaynaklı ilmi konumu sebebiyledir. Aynı şekilde müellif âyetleri tefsir ederken kelimelerin i'câzı, belâgıtı, cümlelerin yapısının dayanıklılığı, sözlerin tatlılığı ve terkiplerin güzelliği üzerinde de durmuştur. Belâgat yönleri, irâb, kıraat farklılıkları, akâid fıkıh ve diğer ilimlerle ilgili çeşitli ilmi meselelere önem verilmesi kitabın ilmi kıymetini artırmıştır. Müellif Şemseddîn Mısrî'nin biyografisi, ilmi ve kişisel hayatı incelenirken betimleyici tarihsel metot kullanılmıştır. Eserin yazımı, harekelenmesi, nüshaların karşılaştırılıp farklılıkların tespiti, nakledilen görüşlerin asli kaynaklardaki yerlerinin gösterilmesi konularında tahkik ve talik metodu kullanılmıştır. Araştırmada varılan sonuçlardan önemlileri şunlardır: Müellif Şemseddîn Mısrî, ayetlerin tefsiri, kullandığı metot ve yaptığı nakillerde İmam Kurtubî'den bariz bir şekilde etkilenmiştir. En'âm suresinin başında çeşitli ilimlerle iştigal etmiş büyük âlimlerden bahsetmiştir. Örneğin nahiv konularında Sîbeveyh, Kisâî, Zeccâc ve diğer meşhur âlimlerin görüşleriyle istişhâd etmiştir. Masrî eserinde nahiv, tefsir ve diğer konularda kaynağını açıkça söylemeden birçok nakil yapmıştır. Eserde zayıf isrâilî rivayetler ile zayıf hadislerin bolca bulunması eserin ilmî kıymetine bir halel getirmez.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the investigation of“Interpretation of the Qur'an”Surat Al-An'am, by the Egyptian scholar Shams al-Din Muhammad al-Shafi'i (d. 893 AH), The importance of this explanation comes from the scientific value of the book in which its author combined three kınd of interpretation: by maxim, by opinion and by indication. As well as his interest in highlighting the miraculousness of the Qur'anic expression through the interpretation of the verses and showing their rhetorical aspects, the strength of the expressions, the sweetness of the pronunciation and the beauty of the composition. It also shows the author's interest in the grammatical aspects and reading ways of Quran, and the diversity of the scientific issues contained in it, such as doctrinal and jurisprudential issues, etc., which gives the book great value. In the study department, the researcher followed the descriptive-historical approach when translating the Egyptian sun and defining his biography and scientific, and in the investigation department, he followed the scientific approach in commenting and documentation, where the text was written, controlled, compared between its copies, proving the differences between them, and documenting sayings and sayings and attributing them to their sources. The most prominent findings of the research are: Al-Shams al-Masry was influenced by Imam al-Qurtubi in a great and clear way in the content of his interpretation, in his methodology, and in what he transmitted from his book“Al-Jami' li Ahkam al-Qur'an”, and in his interpretation of Surat Al-An'am, he benefited from the great scholars who preceded him, in various sciences, knowledge and arts. Also, Al-Masry was dominated by a large number of quotations from commentators, grammarians, and linguists, without attributing or referring to the sources of these quotations. Likewise, his interpretation contained many weak Israeli narrations, and numbers of weak hadiths, but this does not diminish the importance of the book and its great benefit.